MesterKell

3 fázis bekötés – Lépések és előnyök

3 fázis bekötés

A 3 fázis bekötés főleg nagyobb teljesítményű elektromos eszközök vagy rendszerek üzemeltetéséhez szükséges, otthoni vagy ipari környezetben. A bekötési folyamat során három különálló elektromos áramkört hozunk létre, amelyek egyidejűleg továbbítanak áramot.

A 3 fázis bekötésnek köszönhetően egyenletesebb lesz az áramellátás, ami különösen hasznos akkor. ha nagy teljesítményű gépeket használunk. Az ilyen rendszereknél kisebb a túlmelegedés kockázata, és hosszabb az élettartamuk is.

Fontos, hogy a 3 fázis bekötést mindig szakember végezze, akinek megfelelő képesítése és tapasztalata van ezen a területen.

 

A 3 fázisú elektromos rendszer


A 3 fázisú elektromos rendszernek több előnye is van az egyfázisú rendszerekhez képest. Leginkább a nagyobb teljesítményű gépeknél, ipari környezetben használják.


A fázis, a feszültség és az áram definíciója


A fázis a váltakozó áram különböző időpontjaira utal, ahol minden fázis időben eltolva érkezik. A feszültség az elektromos potenciálkülönbséget jelenti két pont között. Az áram az elektromos töltések áramlását jelenti. A 3 fázisú rendszerben mindhárom fázis 120 fokkal eltolt időpontban indul, így stabilabb és egyenletesebb áramot biztosít.


Az elektromos hálózatok szerkezete


Az elektromos hálózatokat úgy tervezik, hogy mindhárom fázis egyenletesen terhelődjön. A 3 fázisú rendszerek generátorokból, transzformátorokból és elosztó hálózatokból állnak. A generátorok 3 különálló tekercsel rendelkeznek, amelyek a fázisokat hozzák létre. A transzformátorok segítségével az áram egyenletesebben osztható el az ipari és a lakossági fogyasztók között.


Váltakozó áram és generátortechnológia


A váltakozó áram (AC) létrehozásában a generátorok kulcsszerepet játszanak. Ezek a gépek mágneses mezők segítségével generálnak áramot, amely szinuszos hullámformát eredményez. Az ipari generátorok nagy kapacitással rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű áramot állítsanak elő. Ez az áram három különböző fázisban, szinkronizáltan kerül továbbításra az elektromos hálózatokon keresztül.

 

A 3 fázis bekötésének előnyei és alkalmazási lehetőségei


A 3 fázis bekötése számos előnnyel jár. Ezek közé tartozik az egyenletes energiaellátás és a nagyobb hatékonyság. Az alábbiakban részletesebben bemutatjuk, hogyan hasznosul mindez a családi házak és a lakások esetében.


Családi házak és lakások speciális igényei


A családi házakban és a lakásokban az elektromos rendszerek megbízhatósága és hatékonysága kulcsfontosságú. A 3 fázis bekötése lehetővé teszi az áram egyenletes elosztását, csökkentve a hálózati terhelést és megelőzve a túlterhelést. Ez különösen hasznos lehet az olyan rendszerek esetében, amelyek nagy teljesítményt igényelnek, például a hűtő és a klímaberendezések.


Akiknek több energiára van szükségük, mert például elektromos járműveket szeretnének tölteni vagy műhelyük van, ahol nagy a gépek energiaigénye, szintén nagy hasznos lehet a 3 fázis bekötése. Az ilyen rendszerek hatékonyabban és megbízhatóbban működnek, ezért hosszú távon energiát és pénzt takaríthatunk meg a segítségükkel.


A 3 fázisú rendszerek előnyei


A 3 fázis bekötésének sok előnye van a mindennapi életben, többek között az alábbiak:

 • csökkenhet az áramfogyasztást
 • stabilabb hálózati működés
 • az elektromos járművek tulajdonosai szintén jelentős előnyöket tapasztalnak az ilyen bekötéssel, hiszen gyorsabb lesz a töltési idő, és megbízhatóbb az energiaellátás
 • csökkenhet az elektromos készülékek meghibásodásának kockázata, emiatt megnövekedhet élettartamuk, és megbízhatóbban használhatóak

 

3 fázis bekötés: Gyakorlati útmutató


A 3 fázis bekötése egy komplex folyamat, amihez szakértelem és precizitás szükséges. Ebben a részben azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan járul hozzá a villanyszerelő a biztonságos és szabványos bekötéshez, emellett bemutatjuk a folyamat lépéseit is.


A villanyszerelő szakember szerepe


Az elektromos hálózat tervezéséhez és telepítéséhez nélkülözhetetlen a szakképzett villanyszerelő. Feladatai közé tartozik a bővítéshez szükséges engedélyek beszerzése, a megfelelő anyagok kiválasztása és a biztonsági előírások betartása.


Ő az, aki felméri az ingatlan elektromos igényeit, és ennek megfelelően tervezi meg a bekötést. Az életvédelmi relé telepítése is az ő feladatai közé tartozik, ami a biztonság szempontjából elengedhetelen. Munkája során ellenőrzi és biztosítja, hogy a bekötés megfeleljen a szabványoknak és az előírásoknak.


A bekötés folyamatának lépései


A bekötés első lépése a meglévő elektromos hálózat felmérése. Ezután következik a hálózat bővítési tervének elkészítése, ami tartalmazza az új fázisok és vezetők elhelyezkedését. Ezután a munka elvégzéséhez szükséges anyagok beszerzése következik.


A következő lépés a vezetékek telepítése. Itt a gyakorlatban felszerelik a fázisvezetőket és a védővezetőket az előre meghatározott helyekre. Ezt követi az életvédelmi relé bekötése és a rendszer teljes körű ellenőrzése. Az utolsó lépés az elektromos hálózat tesztelése és a bekötés véglegesítése.


Védővezetők és fázisvezetők használata


A védővezetők és a fázisvezetők alapvetően szükségesek az elektromos hálózat biztonságos működéséhez. A fázisvezetők a hálózat áramellátását biztosítják, míg a védővezetők a földeléssel kapcsolódnak, ami elengedhetetlen az elektromos balesetek elkerülése érdekében.


A vezetők telepítése során fontos, hogy a megfelelő keresztmetszetű kábeleket használjuk, hogy elkerüljük a túlmelegedést és az elektromos baleseteket. Az életvédelmi relé bekötése biztosítja, hogy az áramkör megszakadjon túláram vagy földzárlat esetén.


Az alapos ellenőrzés és a szabványok betartása elengedhetetlen a bekötés során, így sokáig tudjuk majd biztonságosan használni a rendszert.

 

Biztonsági előírások és szabályozások


A három fázis bekötés során különös figyelmet kell fordítani az érintésvédelemre és a szabványok betartására. Különösen fontosak a FI relék, amik az életvédelmi reléként is ismertek, és meghatározott névleges áram mellett működnek.


Érintésvédelem és a FI relé


Az érintésvédelem célja, hogy megakadályozza az áramütést a közvetlen érintkezés esetén. Fontos eszköz ehhez a FI relé, ami akkor aktiválódik, ha a szivárgó áram meghaladja a beállított leoldási áramot, általában 30 mA-t.


A FI relé fő funkciói:

 • Az áramkör megszakítása szivárgó áram esetén
 • Életvédelmi funkció
 • Túláramvédelem


A hálózatfejlesztési folyamat során szükség lehet további biztonsági eszközökre, amelyek az érintésvédelem hatékonyságát növelik. A villamosenergiáról szóló törvény tartalmazza az érintésvédelemmel kapcsolatos előírásokat.


Szabványok és érzékenységi küszöbök


A villamos hálózatok biztonsági szabványai szigorúan szabályozzák a berendezések és az eszközök használatát. A FI relék érzékenységi küszöbjeit például az EN 61008 és az EN 61009 szabványok szabályozzák. Ezek a szabványok meghatározzák a relék névleges áramát és leoldási áramát is.


Fontos szabványok:

 • EN 61008
 • EN 61009
 • MSZ 447


Ezek a szabványok részletezik a telepítési és a vizsgálati követelményeket, amiket a szolgáltatónak be kell tartania. A szabványok betartása nemcsak az eszközök biztonságát, hanem a rendszer megbízhatóságát is növeli.


A névleges áram és a leoldási áram meghatározza, hogy a relé mikor szakítja meg az áramkört veszély esetén. Például egy 30 mA-es FI relé gyorsan reagál az alacsony szintű áramkiesésekre, ezzel biztosítva az emberek és az eszközök védelmét.

 

Költségelemzés és hálózatfejlesztés


A 3 fázis bekötésének költségei és az esetleges hálózatfejlesztési igények elengedhetetlen szempontok a beruházás tervezésében. Az alábbiakban megismerheti a várható költségeket, illetve a hálózatfejlesztési folyamatokat.


A 3 fázis bekötés követelményei és költségei


A háromfázisú rendszer bekötéséhez először az ingatlan villamos hálózatát fel kell készíteni a magasabb terhelésre. Ez kismegszakítók és vezetékek cseréjét jelentheti. A költségvetés általában a következő tételeket tartalmazza:

 • Kábelezés és vezetékek: Mennyiségtől és minőségtől függően változó, de általában 100-500 Ft/m.
 • Kismegszakítók: Áruk 2000-5000 Ft/db között mozog.
 • Munkaerő: A szakember óradíja körülbelül 8.000-15.000 Ft/óra.


A projekt teljes költsége függ a ház méretétől és az áramfelhasználás igényétől. A lakossági bekötések általában 100.000 Ft és 500.000 Ft közötti áron mozognak, míg ipari ingatlanoknál ez a költség jelentősen magasabb lehet.


Hálózatbővítés és hosszú távú megtérülés


Hálózatfejlesztésre főleg akkor lehet szükség, ha nagyobb mértékű bővítésről van szó. A fejlesztés során az áramszolgáltatót is be kell vonni a projektbe.


A hosszú távú megtérülés mértéke kulcsfontosságú. A 3 fázis bekötésével magasabb áramkapacitás érhető el, ami nagyobb eszközök és gépek üzemeltetését teszi lehetővé. Ez elektromos autók töltése vagy napelemrendszer beépítése esetén különösen előnyös lehet.


Energiahatékonysági szempontból a hálózatfejlesztés csökkentheti a túlterhelés és az áramkimaradások esélyét, ami hosszú távon alacsonyabb karbantartási költségeket eredményezhet.