MesterKell

A csaptelep részei

A csaptelep részei

Egy kis vízvezetékszerelő kisokos, csaptelep cseréhez.

A csaptelepek általában bekötőszárból és csaptestből állnak, melyhez a kifolyócső és a szabályzókar is hozzátartozik. A bekötőszár a csaptelep rejtett része, az a pont, ahol a meleg és a hidegvizes csövek a csaptelep felső részébe futnak. Egy nem fali mosogató csaptelep esetében például a bekötőszár egy nagy anyacsavarral rögzíti a két rugalmas, acélborítású gumicsövet, melyeknek másik vége már a vízhálózatra csatlakozik.

A csaptest része a kifolyócső, mely mosogatócsaptelepek esetében nagy ívvel rendelkező, felfelé törő alkalmatosság, de például fali csaptelep esetében ez az ív nem, de a nagy méret jellemző, pont azért, hogy hozzáférhessünk mosogatás során.

A szabályzókar vagy épp a jelződugóval ellátott tekerős elzárókar egy kis szigetelő tömítés után csatlakozik a csaptesthez, a csapbetét által. Egykaros csaptelepek esetében egy kis kerámia rögzítőgyűrű végzi el ezt a feladatot.

A csaptest szétszedésekor ezekre az alkatrészekre kell ügyelnünk. Ha tehetjük, vízkőoldóval átmosva állítsuk helyre állapotukat a szerelés után. Ha bizonytalanok vagyunk, hívjunk vízvezetékszerelőt.