MesterKell

Az áramütés tünetei és elsősegély otthon

áramütés

Az áramütés olyan sérülés, ami akkor következik be, amikor az elektromos áram áthalad a testen. Különböző súlyosságú lehet: az enyhe áramütés tünete a kellemetlen érzés, esetleg az enyhe rángás, a súlyos áramütés miatt azonban életveszélyes állapotba is kerülhet a sérült, sőt, meg is halhat. Az áramforrás típusa és erőssége, az áram útja a testen belül, valamint az áramnak való kitettség időtartama mind befolyásolják az áramütés hatását.

Az áramütés során az áram haladhat a testfelszínen, de be is hatolhat a testbe, ami viszont szöveti károsodást okozhat, és zavarhatja a szív, illetve az idegrendszer működését. A vázizomzat önkéntelenül is összehúzódhat, ami további sérüléseket vagy akár a halált okozhat, ha az áramütés megszakítja a szív ritmusát.

A sérülés elkerülése érdekében fontos az elektromos biztonság alapelveinek megismerése és követése. Az áramforrásokkal való biztonságos bánásmód, az elektromos eszközök megfelelő karbantartása és a megfelelő védőfelszerelés használata mind hozzájárulhat az áramütéses balesetek megelőzéséhez. Az áramütéssel kapcsolatos ismeretszerzés nemcsak a veszélyek felismerésében, hanem a hatékony elsősegély-nyújtásban is létfontosságú lehet.

 

Az áramütés folyamata


Áramütés akkor következik be, amikor az elektromos áram átfolyik az emberi testen. Az áramütés erősségétől függően lehetnek enyhébbek vagy súlyosak a következmények. A folyamat megértése elengedhetetlen az áramütések elkerülése és kezelése szempontjából.


Az elektromos áram fajtái


Az elektromos áram két fő típusa az egyenáram (DC) és a váltóáram (AC). Egyenáram esetében az áramerősség egy állandó irányban folyik, míg a váltóáram iránya és erőssége időben periodikusan változik. Az áramerősség, vagyis az áthaladó áram áram mennyisége másodpercenként, és a feszültség, vagyis az elektromos potenciálkülönbség, egyaránt befolyásolják az áramütés súlyosságát.

 • Egyenáram (DC): állandó irányú áram, pl. elemek esetében
 • Váltóáram (AC): időben változó irányú és erősségű áram, pl. háztartási áramforrásoknál


Az áramütés hatása


Amikor áramütés történik, a bioelektromos hatások közvetlenül befolyásolják az ideg- és az izomsejteket. Minél nagyobb az áramerősség, annál nagyobb eséllyel okoz súlyos, akár halálos következményeket.

 • Kis áramerősség (1-5 mA): enyhe bizsergést válthat ki
 • Nagy áramerősség (>1000 mA): életveszélyes lehet


Az elektromos áram okozta károsodás mértéke több tényezőtől függ, például az áram útvonala a testen át, az áramerősség, a feszültség szintje, és az, hogy áram mennyi ideig van a testen belül. Az áramütés okozhat égési sérüléseket, szívritmuszavart vagy akár halált is.

 

Áramütésből eredő sérülések és az áramütés tünetei


Az áramütés okozta sérülések két fő kategóriába sorolhatók: vannak külső és belső sérülések. Mindkét típusú sérülés komoly egészségügyi következményekkel járhat.


Külső sérülések


A bőrön megjelenő sérülések gyakran jelzik az áramütés tényét. Az égési sérülések változatos mértékűek lehetnek, attól függően, hogy milyen erős áram érintkezett a bőrfelülettel, és mennyi ideig. A bőr ellenállása alacsonyabb, ha nedves vagy izzadt, ami súlyosabb sérülésekhez vezethet a magasabb áramvezető-képesség miatt.

 • Enyhe égési sérülések: felszíni sérülések; bőrpír és duzzanat jelentkezhet.
 • Súlyos égési sérülések: a bőr mélyebb rétegeit is érinthetik, pl. hólyagosodás és fekélyek kialakulása.


Belső sérülések


Áramütés esetén a belső sérülések nem mindig nyilvánvalóak, viszont életveszélyesek lehetnek. Az áram a testen belül károsíthatja a szöveteket és az idegrendszert.

 • Szív: ritmuszavarok, szívműködési zavarok.
 • Izomzat: görcsök, izomszakadások.
 • Idegrendszer: idegi sérülések, esetleges tudatzavarok, érzéskiesés.


A belső sérülések pontos diagnosztizálása létfontosságú a megfelelő kezelés érdekében.

Az enyhe áramütés tünetei és az azonnali teendők

Az enyhe áramütés tünetei közé tartozik a bizsergés, zsibbadás vagy kisebb izomrángás a test egy bizonyos részén. Ezek az érzések általában gyorsan elmúlnak, de néha enyhe fájdalmat vagy kellemetlenséget okozhatnak.

Amikor valaki enyhe áramütést szenved, gyakran tapasztalhat bőrpirosodást vagy minimális égési sérülést is. Ritkábban előfordulhat szédülés vagy átmeneti zavartság, de ezek az esetek inkább az alacsony feszültségű áramütések esetén jellemzők.

Fontos tudni, hogy az áramütés veszélyei nem mindig egyértelműek azonnal, ezért minden elektromos balesetet komolyan kell venni. Figyelje a tüneteket, és ha szükséges, forduljon orvoshoz, hogy kizárja a súlyosabb sérüléseket.

 

Elsősegély és orvosi ellátás


Az elsősegélynyújtás célja az azonnali életmentés és a sérülések súlyosságának csökkentése, míg az orvosi ellátás a további szakszerű kezelést biztosítja az áramütést szenvedett személy számára.


Azonnali beavatkozások


Az áramütés észlelésekor azonnal hívni kell a mentőszolgálatot (a 104-es vagy a 112-es telefonszámon). Az elsősegély a helyszíni gyors beavatkozást jelenti, ami magában foglalja a helyszín biztonságossá tételét: a feszültség alatti területet szabadon kell hagyni, és ha lehetséges, az áramforrást ki kell kapcsolni. A segítségnyújtás során nagyon fontos, hogy el kell kerülni a közvetlen érintkezést az áramütést szenvedett személlyel, mert lehet, hogy még érintkezik a feszültségforrással.

 • Újraélesztés: Ha a sérült nem lélegzik, haladéktalanul el kell kezdeni a mellkaskompressziókat és szükség esetén a lélegeztetést.
 • Égési sérülések: Amennyiben az áramütés égési sérüléseket okozott, a sebeket steril kötszerrel kell lefedni.
 • Biztonság: A mentők érkezése előtt a sérültet nem szabad mozgatni, kivéve, ha további veszély fenyegeti.


Orvosi kezelés


A mentőszolgálat érkezését követően a sérültet orvosi felügyelet mellett kórházba szállítják. Az orvosi ellátás része lehet az életfunkciók stabilizálása, további diagnosztikai vizsgálatok és a sérülések szakszerű kezelése. A kórházi ellátás során a sérült általános állapotának monitorozása történik, és szükség esetén intenzív terápiát alkalmaznak.

 • Diagnosztikai vizsgálatok: EKG-t, laborvizsgálatokat és képalkotó eljárásokat végezhetnek, hogy felmérjék az áramütés által okozott belső sérüléseket.
 • Terápia: A szívritmus-zavarok vagy az izomsérülések kezelése speciális gyógyszeres és/vagy műtéti beavatkozásokat is igényelhet.

 

Az áramütés súlyos következményei


Az áramütések számos specifikus egészségügyi problémát idézhetnek elő, amelyek a szív- és érrendszeri, illetve a neurológiai rendellenességektől a hallás és a látás károsodásáig terjedhetnek. Ezek az állapotok gyakran sürgős orvosi beavatkozást igényelnek.


Szívműködési rendellenességek


Az elektromos áram szívritmuszavarokat és pitvari fibrillációt okozhat. Az áram erősségének függvényében szívmegállás is bekövetkezhet.

 • Szívritmuszavar: A normál szívritmust szabályozó elektromos jelek megszakadhatnak, aminek eredményeként a szívverés ritmusa rendellenessé válhat.
 • Pitvari fibrilláció: Gyors és szabálytalan pitvari összehúzódások jellemzik, amelyek szívműködési zavarokhoz vezetnek.


Neurológiai hatások


Az idegpályák károsodása mellett az áramütés hatással lehet a látásra és a hallásra is. Az idegpályák károsodása esetén temporális vagy tartós neurológiai tünetek jelentkezhetnek.

Érzékszervek Az áramütés következményei
Látás Látásvesztés vagy látásromlás.
Hallás Ideiglenes vagy állandó halláskárosodás.

 

Megelőzés és biztonság


A megelőzés kulcsfontosságú a munkahelyi balesetek és az otthoni sérülések elkerülésében is. Különös figyelmet kell fordítani a védőfelszerelés kiválasztására és használatára, valamint az elektromos berendezések és a környezet biztonságának biztosítására.

Védőfelszerelés és biztonsági intézkedések


A munkavégzés során biztosítanunk kell az érintésvédelmet, ami az áramütés kockázatát csökkenti. Ennek érdekében használjunk megfelelő anyagokból készült kesztyűket és cipőket. A védőfelszerelés megléte és a munkavégzés közbeni behatási idő szoros összhangban van a veszélyeztetettség mértékével. Földeléssel és a rendszer áramtalanításával megelőzhetőek az elektromos zárlatok és az áramütések.

 • Védőfelszerelés használata:
  • Szigetelő kesztyűk
  • Szigetelő cipők
 • Biztonsági intézkedések:
  • Földelő rendszerek kiépítése
  • Áramtalanítás


Elektromos berendezések


Az elektromos berendezésekkel kapcsolatos biztonság érdekében alapvető az érintésvédelem szabályainak szigorú betartása és a karbantartási munkálatok során az áramtalanítás. A berendezéseket rendszeresen kell ellenőrizni, hogy nem hibásak vagy sérültek-e, és a földelés megfelelőségét is meg kell vizsgálni.

 • Érintésvédelem:
  • Rendszeres szakmai ellenőrzések
  • Áramtalanítás
 • Karbantartás és ellenőrzés:
  • Hibák vagy sérülések keresése
  • Földelés megfelelő-e

 

Az áramütések meglehetősen sok sérülést és halálos balesetet okoznak világszerte. Az áramütés okozta balesetek száma leginkább azokban az országokban magas, ahol a nagyfeszültségű elektromos berendezések karbantartása és a biztonsági előírások betartása nem megfelelő, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a biztonsági szabályok betartásának fontosságát.