MesterKell

A bojler leengedése és karbantartása

bojler leengedése

A bojler leengedése az a feladat, aminek az elvégzésére a karbantartás során vagy meghibásodás esetén lehet szükség. Mielőtt bármihez is hozzákezdenénk, áramtalanítsuk a rendszert. Ezt követően a folyamat nagyon egyszerű: először zárjuk el a hidegvíz-csapot, hogy megakadályozzuk a hideg víz bejutását a rendszerbe. Utána nyissuk meg a meleg vizet elzáró csapokat, hogy a nyomás távozni tudjon. Majd nyissuk meg a vízelvezető szelepet, hogy a bojler teljesen kiürüljön. Készen is vagyunk.


Nézzük meg, milyen helyzetekben lehet erre szükség a bojler leengedésére.

 

A bojler felépítése és működésének alapjai


A bojler működésének megértéséhez előbb tekintsük át annak főbb alkatrészeit, amik a következők: biztonsági szelep, anód, fűtőszál, valamint a hőfokszabályozó.


Biztonsági szelep és tömítések


A biztonsági szelep az egyik legfontosabb alkatrész, ami a bojler túlmelegedését és a túlnyomás kialakulását akadályozza meg. Azért, hogy ne alakuljanak ki szivárgások, a beszerelés során a megfelelő tömítést kell használni, majd fontos ellenőrizni is, hogy jó munkát végzetünk-e.


A szelepet rendszeresen ellenőrizni kell, mivel a vízkőlerakódás csökkentheti a hatékonyságát.


Anód és fűtőszál


Az anód egy korrózióvédő elem, ami segít meghosszabbítani a bojler élettartamát. Rendszeresen kell ellenőrizni, mert idővel elhasználódik. A fűtőszál pedig a víz felmelegítéséért felel.


A fűtőszál és az anód karbantartása is fontos. Eltávolításuk és cseréjük során ügyelni kell az elektrotechnikai csatlakozásokra. Különösen figyelni kell a sorkapocs és a kismegszakító csatlakozási pontjaira.


Hőfokszabályozó és elektromos összetevők


A hőfokszabályozó lehetővé teszi a megfelelő vízhőmérséklet beállítását. Az elektromos hálózat biztonságos csatlakoztatása és a kismegszakító megfelelő kiválasztása fontos ahhoz, hogy a bojler biztonságosan tudjon működni.


A hőfokszabályozó mellett fontosak az elektromos alkatrészek is, amik a bojler megfelelő működését biztosítják. Ezek közé tartozik a sorkapocs is, aminek az elektromos áram bekötésénél van szerepe.

 

A bojler karbantartása


A bojler karbantartása biztosítja azt, hogy a készülék sokáig jól működjön. A karbantartási feladatok közé tartozik a vízkőtelenítés, valamint a bojler kitisztítása. Ezek megkezdése előtt azonban sok esetben az első lépés a bojler leengedése.


A vízkőtelenítés lépései


A vízkőtelenítés elvégzése előtt a bojlert áramtalanítani kell. A víz leengedése után a bojler alsó részén található vízcsatlakozásokat le kell szerelni.


Az alsó burkolat eltávolítása után láthatóvá válik a fűtőszál, amin a lerakódott vízkő található. A fűtőszálat óvatosan ki kell szerelni, majd ecetes oldatba áztatni, mert az ecet segít feloldani a vízkövet. Végül a fűtőszálat folyó vízzel le kell öblíteni, és vissza kell szerelni a bojlerbe.


Szükséges szerszámok és alkatrészek


A bojler karbantartásához szükséges alapvető szerszámok közé tartozik a csavarhúzó, a villáskulcskészlet és a csőkulcs. Az alkatrészek cseréje esetén érdemes előre beszerezni az új tömítéseket, a fűtőszálat és az anód rudat.


A vízkőtelenítéshez ecet és egy kis ecset is szükséges. Ha tömítést is cserél, figyeljen arra, hogy megfelelő méretű tömítést válasszon. Amikor a bojlert szereli, ne húzza meg túl nagy erővel a csavarokat, mivel ez az alkatrészek sérüléséhez vezethet.


Ha rendszeresen karbantartja a bojlert, azzal meghosszabbíthatja annak élettartamát, és csökkentheti a javítások szükségességét.


A bojler tisztítása


A bojler tisztításának része a külső felület portalanítása és a belső részek rendszeres ellenőrzése is. A vízkőtelenítést évente legalább egyszer el kell végezni, hogy elkerüljük a vízkő lerakódást. Az ellenőrzés során győződjön meg róla, hogy nincsenek szivárgások a vízcsatlakozásoknál.


Az anód rudat, ami megvédi a bojlert a korróziótól, kétévente cserélni kell. A bojler tisztításánál kerülje a maró hatású vegyszerek alkalmazását, mert azok károsíthatják a belső alkatrészeket.

 

A bojler gyakori hibái


A bojler leengedésére többféle hiba esetén is szükség lehet. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb hibákat és azok lehetséges megoldásait.


A túlnyomás kezelése és veszélyei


A bojlerben keletkező túlnyomás komoly veszélyt jelenthet, de a biztonsági szelep egy esetleges túlnyomás esetén megakadályozza a komolyabb problémák kialakulását. Amennyiben ez nem működik megfelelően, érdemes minél előbb szerelőt hívni.


Túlnyomás a melegvíz-csap hibája vagy a választócsap eldugulása miatt alakulhat ki. Érdemes ezeket rendszeresen ellenőrizni.


Elektromos hibák


Gyakori hiba, hogy a betáp kábel hibásan csatlakozik vagy a zárófedél rosszul záródik. Ezek ellenőrzése és javítása minden esetben szakember feladata.


Vízszivárgás


Gyakran előfordul, hogy szivárog a víz a bojlerből. Ekkor általában a csaptelepet és a tömítéseket érdemes ellenőrizni. Hiba esetén zárjuk el a vizet, és forduljunk szakemberhez, aki ki tudja cserélni az érintett alkatrészeket.


A rendszeres ellenőrzés és karbantartás megelőzheti a komolyabb problémák kialakulását, ezért érdemes időnként ellenőriztetni a készüléket.

 

A bojler felkészítése a télre


Első lépésként ellenőrizni kell a melegvíz– és hidegvíz-csövek állapotát. A vízvezeték-rendszer kialakításakor gyakran használnak műanyag csöveket, mivel ezek ellenállóbbak a hideggel szemben.


A megfelelő védelem érdekében érdemes szigetelő réteget alkalmazni a csöveken. Ez csökkenti a fagy káros hatásait. Egy jól szigetelt rendszer hosszabb élettartamot biztosít a bojler számára.


A téli felkészítés során a fűtőelemeket is ellenőrizni kell. Győződjünk meg arról, hogy megfelelően működnek, és nincs rajtuk lerakódás vagy korrózió.


Feladatok a téli felkészítés során:

  • A bojler leengedése
  • A melegvíz-csövek ellenőrzése
  • A hidegvíz-csövek ellenőrzése
  • A főcsap elzárása
  • A bojler vízkőtelenítése
  • A csövek szigetelése
  • A fűtőelemek ellenőrzése


Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a bojler télen is megbízhatóan működjön. A rendszeres karbantartás pedig hosszú távú megtakarítást eredményez.