MesterKell

Bojler vízkőtelenítés: Hogyan végezzük helyesen?

bojler vízkőtelenítés

A bojler vízkőtelenítés egyszerűen elvégezhető. A vízkő eltávolításával megnövelhető a bojler élettartama és csökkenthető az energiafogyasztás. A vízkő felhalmozódása miatt ugyanis csökkenhet a melegítés hatékonysága, emiatt pedig drágulhatnak a fűtési költségek.

Speciális tisztítószerek segíthetnek a lerakódások eltávolításában, de bizonyos esetekben szakember segítségére is szükség lehet. A rendszeres karbantartás nagyon fontos ahhoz, hogy a bojler hosszú távon is megbízhatóan működjön.

 

A bojler működésének alapjai


Először is fontos megérteni, hogyan alakul ki a vízkő, valamint azt is, hogy mi a fűtőszál és az anód funkciója. Ezek az elemek központi szerepet játszanak a rendszer energiafelhasználásában és a meleg víz előállításában.


A vízkő képződésének okai


A vízkő a vízben oldott ásványi anyagok lerakódásának eredménye. Ezek az anyagok, főleg a kalcium és a magnézium, melegítés hatására kiválnak, és lerakódnak a fűtőszálra, illetve a bojler falára. Ez a folyamat különösen gyakori ott, ahol kemény a víz, mert ebben az esetben magas a víz ásványianyag-tartalma.


Ez a lerakódás nemcsak rontja a készülék hatékonyságát, hanem csökkenti a fűtőszál élettartamát is. A vízkő miatt a bojler több energiát fogyaszt, mivel így a fűtőszálat egy szigetelő réteg borítja, ami megnöveli a melegítéshez szükséges időt. Ez a probléma rendszeres karbantartással és vízlágyító használatával megelőzhető, hiszen ez utóbbi csökkenti az ásványi anyagok koncentrációját a vízben.


A fűtőszál és az anód funkciója


A fűtőszál a bojler központi eleme, ami a villamos energiát hővé alakítja, és ezáltal melegíti fel a vizet. Hatékonysága közvetlenül befolyásolja a bojler energiafelhasználását és a meleg víz előállításának sebességét. A fűtőszálat és a bojler egyéb fém alkatrészeit az anód védi a korróziótól.


Az anód egy általában magnéziumból vagy alumíniumból készült rúd, ami egy idő után elhasználódik. Az anódot időnként ellenőrizni, és ha szükséges, cserélni kell. A hatékony fűtőszál és működőképes anód biztosítja, hogy a rendszer megbízhatóan működjön és minél kevesebb energiát használjon.

 

A vízkőtelenítés jelentősége


A vízkőtelenítés növeli a bojler élettartamát és hatékonyságát, valamint csökkenti az energiafogyasztást. A következő részben részletesen megnézzük, hogyan.


A bojler teljesítménye


Ha lerakódik a bojlerben a vízkő, az jelentősen befolyásolja a készülék teljesítményét. A vastag vízkőréteg szigetelőként működik, ami megakadályozza a hatékony hőátadást.


A bojlernek így több energiára van szüksége a kívánt hőmérséklet eléréséhez. Emiatt gyorsabban elhasználódnak az alkatrészek, mint akkor, ha bizonyos időközönként foglalkozunk a vízkőtelenítéssel.


A tömítés és más alkatrészek is gyakran károsodnak a sok vízkő miatt. A rendszeres vízkőtelenítés növeli a bojler élettartamát, emellett csökkenti a javítások és az alkatrészcserék szükségességét.


Vízkőtelenítés és energiafogyasztás


Vízkőtelenítés
nélkül a bojler több energiát használ fel, így jelentősen megnőhet az áramfogyasztás. A vastag vízkőréteg ugyanis akadályozza a hőátadást, ami miatt a berendezés nehezebben tudja felmelegíteni a vizet. A vízkőtelenítés tehát költségmegtakarítást is jelenthet.


Az áramfogyasztás optimalizálása mellett ki kell emelnünk azt is, hogy mivel hatékonyabban tud működni a berendezés, ezért később öregednek el és hibásodnak meg az alkatrészei.

 

A vízkőtelenítési folyamat lépései


A bojler vízkőtelenítés során figyelmet kell fordítani a biztonságra, a megfelelő szerszámok és anyagok felhasználására, valamint a bojler újratöltésére és beüzemelésére.


Biztonsági előkészületek


A folyamat megkezdése előtt elengedhetetlen az áramtalanítás. Ezzel biztosíthatjuk, hogy ne álljon fenn az áramütés veszélye. Ehhez kapcsoljuk le a bojler áramellátását a biztosítéktáblánál.


Ezt követően le kell engedni a tartályból a vizet, amit egy csap vagy a biztonsági szelep kinyitásával tudunk megtenni. Fontos, hogy a víz leengedése előtt hagyjuk lehűlni a bojlert, mert ezzel elkerülhetjük, hogy véletlenül leforrázzon minket a forró víz.


A leszerelés során használjunk megfelelő szerszámokat, és győződjünk meg arról, hogy minden csatlakozás biztonságosan eltávolítható, illetve a munkafolyamat végén visszaszerelhető lesz.


Vízkőmentesítő módszerek


Különböző vízkőmentesítő módszerek léteznek. Az egyik leghatékonyabb természetes módszer az ecet vagy a citromsav használata. Ezeket az anyagokat töményen vagy hígítva önthetjük a bojler belsejébe, ahol néhány órán keresztül hagyjuk hatni.


Vízkőmentesítő vegyszereket is lehet használni, amelyek erősebbek, és gyorsabban hatnak. Ezek alkalmazása azonban körültekintést igényel, mivel maró hatásúak.


A tisztítás során speciális keféket és kaparókat használva távolíthatjuk el a lerakódott vízkövet. Ez a módszer alapos, ám időigényes lehet.


A bojler újratöltése és beüzemelése


A vízkőtelenítés befejezése után a bojler összeszerelése következik. Győződjünk meg arról, hogy minden alkatrészt megfelelően helyeztünk vissza, és nincsenek szivárgások a csatlakozásoknál.


Ezt követően lassan töltsük fel a bojlert vízzel, ügyelve arra, hogy a levegő kiszivárogjon a rendszerből. Ellenőrizzük a biztonsági szelepet és a csatlakozásokat.


Végül helyezzük újra áram alá a bojlert, és kapcsoljuk be. Az első néhány órában figyeljük, hogy minden rendben működik-e, és a víz megfelelő hőmérsékletűre melegszik-e fel.

 

Milyen gyakran szükséges elvégezni a vízkőtelenítést?


A bojlerek karbantartásával, különösen a vízkőtelenítéssel, általában évente érdemes foglalkozni. Azonban a víz keménysége és a használat intenzitása is befolyásolja a gyakoriságot. Kemény víz esetén gyakrabban szükséges a vízkő eltávolítása.


A rendszeres karbantartás előnyei:

  • Hosszabb élettartam: Jelentősen növelheti a bojlerek élettartamát.
  • Hatékonyság: A vízkőmentes bojler alacsonyabb energiafogyasztással és gyorsabban melegíti fel a vizet.
  • Biztonság: Csökken a hibák és a túlmelegedés kockázata.


A vízkőtelenítés gyakorisága:

Víz keménysége Vízkőtelenítés gyakorisága
Puha víz Évente
Közepesen kemény víz 6-12 havonta
Kemény víz 3-6 havonta


Hívjunk-e szakembert?


A vízkőtelenítést legjobb, ha szakember végzi, mert ő a speciális eszközeivel alaposabb munkát tud végezni.


Egy átlagos vízszerelő 10.000-20.000 Ft körüli összegért végzi el a bojler vízkőtelenítést, és ehhez jön még a kiszállási díj. Érdemes több árajánlatot kérni, hogy a számunkra legmegfelelőbb szakembert választhassuk ki.


A szakember bevonásának előnyei:

  • Szakszerűség: Minőségi munkát végez.
  • Garancia: A munkájára gyakran garanciát is vállal.
  • Időtakarékosság: Gyorsan és hatékonyan dolgozik.


A rendszeres karbantartás biztosítja, hogy a bojler hosszú távon is megbízhatóan működjön.

 

Hogyan válasszunk vízkőtelenítő módszert?


A megfelelő vízkőtelenítési módszer kiválasztásakor fontos figyelembe venni a bojler típusát, a vízkőlerakódás mértékét és a rendelkezésre álló eszközöket. Mind az elektromos, mind a gázbojlerek esetében fontos figyelni a biztonságra.


Villanybojlerek vízkőtelenítésekor fontos a bojler áramtalanítása a biztonsági kapcsoló segítségével. Gázbojlerek esetében a gázellátás megszakítása az első lépés.


Vákuummentesítés és kémiai tisztítás


A vákuummentesítés gyors és hatékony módszer, különösen villanybojler esetében. Ezzel a technikával a lerakódott vízkövet gőz és vákuum segítségével távolítjuk el. Érdemes professzionális szerszámokkal végezni a műveletet.


A kémiai tisztítás kémiai anyagok, például savak vagy speciális tisztítószerek segítségével történik. Ez a módszer hatékony lehet mind villanybojlerek, mind gázbojlerek esetében, de ügyelni kell a tömítésekre és a csavarokra. A megfelelő szellőztetést is biztosítani kell a tisztítás során.


A tisztítás után célszerű a rendszert alaposan átöblíteni, hogy eltávolítsuk a tisztítószer maradványait.