MesterKell

Éjszakai áram: Gazdaságos megoldás otthonra

éjszakai áram

Az éjszakai áram alkalmazási lehetőségeit és előnyeit már régóta ismerik és használják számos háztartásban és iparágban. Ez a kifejezés kedvezményes árú elektromos energiafogyasztást jelent a fogyasztók számára az éjszaka alacsonyabb energiaigényű időszakaiban. Az a célja, hogy kiegyensúlyozza az elektromos hálózat terhelését, csökkentve az energiakereslet ingadozásait.

A rendszer úgy működik, hogy az energiaszolgáltatók alacsonyabb tarifákat kínálnak éjszaka, így ösztönözve a fogyasztókat arra, hogy nagyobb energiaigényű berendezéseiket – például a mosógépeket, a mosogatógépeket vagy az elektromos autók töltőit – ezekben az időszakokban használják. Az éjszakai áram azonban nem mindenhol érhető el, és nem is minden energiaszolgáltató kínálja ezt a lehetőséget, ezért a fogyasztóknak érdemes alaposan tájékozódniuk a saját területükön érvényes ajánlatokról és feltételekről.

Mivel az éjszakai időszak energiafogyasztása jelentősen alacsonyabb a nappali időszakénál, a felhasználók sokszor nem használják ki teljes mértékben az éjjel megtermelt áramot, az éjszakai áram bevezetése tehát lehetővé teszi az energia hatékonyabb kihasználását. Ezzel hozzájárul a hálózat stabilizálásához és az energiatermelés gazdaságosságához, miközben a felhasználók költségeit is csökkenti.

 

Az éjszakai áram fogalma és előnyei


Az éjszakai áram a völgyidőszakban, vagyis az esti és éjszakai órákban megtermelt, kedvezményes tarifájú elektromos áram, amely jelentős megtakarítást kínál a felhasználók számára. A völgyidőszakban az irodák és ipari létesítmények már zárva vannak, és a háztartások fogyasztása is alacsonyabb.

Hogyan segíthet az éjszakai áram a megtakarításban?


Megtakarítás két módon érhető el az éjszakai áram használatával. Elsősorban az alacsonyabb áramtarifa miatt, ami csökkenti a számlát. Másodsorban az ügyfelek áramfogyasztásának optimalizálásával, amennyiben azok az energiatakarékos háztartási eszközeiket az olcsóbb időszakban használják.

Az éjszakai áram és a környezeti hatások


Az éjszakai áram felhasználása nemcsak pénzügyi előnyöket jelent, hanem a környezet szempontjából is előnyös lehet. Az éjszakai időszakban gyakran nagyobb mértékben használnak megújuló energiaforrásokat, mint például szél- és vízenergiát, így növelve az energiamixben a zöld energia arányát.

 

Áramszolgáltatás éjszakai tarifával


Az éjszakai áram főleg azoknak előnyös, akik a kevésbé zsúfolt éjszakai órákban fogyasztanak elektromos energiát.

Milyen tarifák érhetőek el?


Az éjszakai tarifák két fő típusra oszlanak: kedvezményes tarifa (H tarifa) és normál tarifa (A tarifa). Kedvezményesen számlázott időintervallumban a H tarifa alacsonyabb egységárakat kínál. Típusai közé tartozik az A1, amely az átlagos fogyasztók számára készült, és az A2, mely intenzívebb felhasználást tesz lehetővé nagyobb fogyasztóknak.

Az árszabás


Az éjszakai tarifák árszabását a díjjegyzék tartalmazza, amit az áramszolgáltatók tesznek közzé. Az árszabás általában napi idősávok szerint van differenciálva. A kedvezményes tarifa éjszaka érvényes, egy meghatározott időszakon belül, gyakran éjfél és hajnali öt óra között. Az áramszolgáltatók ezeket a tarifákat ajánlják azoknak, akik olyan berendezéseket használnak, mint a villanybojler vagy a hőtárolós kályha, az éjszakai órákban.

 

Intelligens mérés és elszámolás


Az intelligens méréstechnológia alkalmazása lehetővé teszi a fogyasztás pontos nyomon követését és a teljesítményfelvétel optimalizálását. Az elszámolási folyamat automatizálása révén a fogyasztók és a szolgáltatók is időt és költséget takaríthatnak meg.

A vezérelt mérő működése


A vezérelt mérő olyan mérőeszköz, ami képes távolról rögzíteni a fogyasztást, majd vezeték nélküli hálózaton keresztül továbbítja az adatokat a szolgáltató felé, így lehetőséget biztosít a fogyasztási szokások pontos analízisére. A mérőóra folyamatosan gyűjti az adatokat, amik részletes betekintést nyújtanak a felhasználó energiafelhasználási mintázatába.

Elszámolás és mérőműszer


Az elszámolási folyamat során a vezérelt mérő által gyűjtött adatokat használják fel. A mérőműszer és a vezérelt csatlakozási pont adatai alapján történik az elszámolás, ami biztosítja a fogyasztás átláthatóságát és az elszámolás pontosságát. A folyamatban 3 fontos elemet érdemes megemlíteni:

 • Számlázás: A mérő által rögzített adatok alapján történik a számlázás.
 • Adatkezelés: A gyűjtött adatok feldolgozása, elemzése és tárolása.
 • Hibafelismerés: A rendszer képes azonosítani az esetleges hibákat vagy eltéréseket a normál fogyasztási mintákban.

 

Berendezések és az éjszakai áramhasználat


Az éjszakai áram használata kulcsfontosságú lehet az otthoni berendezések energiagazdálkodásában, különösen a fűtés és melegvízellátás tekintetében, melyek nagyobb kiadást jelenthetnek.


Az otthoni berendezések használatának optimalizálása


Az otthoni elektromos berendezések áramfogyasztását csökkenthetjük azzal, ha az éjszakai, olcsóbb áramtarifát kihasználva üzemeltetjük őket. A villanyóra mérése alapján az este hat óra utáni és a reggel hét óra előtti időszakra eső fogyasztást éjszakai áramdíjként számolják el, ami kedvezőbb tarifát jelenthet. Ezt kihasználva az éjszakai áram használatával működő bojler vagy villanybojler jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A fűtés és a meleg víz biztosítása éjszakai árammal


A hőszivattyú és a hőtároló elektromos kályha is ideális az éjszakai áram előnyeinek kiaknázására. Ezek a rendszerek éjszaka, az olcsóbb tarifaidő alatt tudják felhalmozni a szükséges hőenergiát, amelyet aztán nappal, a drágább tarifaidőszakban hasznosíthatnak. Például egy hőtároló jellegű berendezés éjjel felmelegszik, és a nap további részében adagolja a tárolt hőt, ezzel stabilizálva a hőmérsékletet és csökkentve a költségeket.

 

Telepítés és rendszerműködés


A telepítési folyamat olyan lépéseket foglal magában, amelyeket egy regisztrált villanyszerelőnek kell elvégeznie. A bekötés és a hálózatra történő csatlakoztatás is szabályokhoz kötött, a rendszerműködés pedig integrált megoldásokat igényel.


A telepítési folyamat és a villanyszerelő szerepe


A telepítés sikeres kivitelezéséhez elengedhetetlen egy megbízható és regisztrált villanyszerelő bevonása. A telepítési folyamat a következő lépésekből áll:

 1. Tervezés: A helyszín felmérése és a megfelelő rendszer kiválasztása.
 2. A komponensek beszerzése: A szükséges berendezések és anyagok megrendelése.
 3. Felszerelés: A villanyszerelő elvégzi az elektromos berendezések felszerelését.
 4. Bekötés: Az eszközök bekötése az elektromos hálózatba, beleértve a különféle védőkapcsolók és mérőeszközök telepítését.

Minden telepítési lépésnek meg kell felelnie a helyi előírásoknak és szabványoknak.

Napelemes rendszerek és hőszivattyús megoldások integrációja


Napelemes rendszerek
és hőszivattyús megoldások telepítésekor az integráció a következő lépéseket tartalmazza:

 • A napelemes rendszer összekapcsolása az inverterrel és a háztartási hálózattal, garantálva az áramnem változását és a fogyasztás optimalizálását.
 • Hőszivattyús rendszerek esetében az épület hűtő vagy fűtő rendszerébe való integráció.

Az integráció során figyelembe kell venni az áramtermelés időbeli variációit és az energiarendszerek optimalizálását, hogy a legtöbbet ki lehessen hozni belőlük. Az integrált rendszerek úgy vannak kialakítva, hogy maximális hatékonyságot érjenek el, csökkentve ezzel a villamos energia költségeit.

Kedvezményes tarifák és támogatások


Különböző kedvezményes tarifák biztosítanak lehetőséget a lakosság számára az áramdíjak csökkentésére. A fűtési idényen kívüli időszakokban, például nyáron, az A1 árszabás és a B alap árszabás alacsonyabb díjazást kínál. Ezek a tarifák az éjszakai órákban, különösen munkanapokon érvényesek.

 • A1 árszabás: Kedvezményes áramdíj éjszakai időszakban.
 • B alap árszabás: Lakossági áramdíj a nappali időszakra vonatkozóan.


Az éjszakai áram használatának célja, hogy a háztartásokban a meleg víz előállítása és a fűtés gazdaságosabb legyen. A rendszer figyelembe veszi az 1 fázisú és a 3 fázisú kapcsolatok közötti különbségeket.


Felhasználóbarát rendszerek és állami támogatások


A felhasználóbarát rendszerek megkönnyítik a kedvezményes tarifák érvényesítését. A B komfort árszabás esetében magasabb rezsi mellett is biztosított a fogyasztás folyamatos kiegyensúlyozása.

 • Támogatások: Víz-, villany- és gázszámlák támogatása a rezsicsökkentés részeként.
 • Rendszer: Automatizált és felhasználóbarát felület a támogatások és a rendszerhasználati költségek kezeléséhez.


Az évszakonkénti változásokat figyelembe vevő szabályozás és a kedvezményes tarifák lehetővé teszik, hogy a lakossági fogyasztók számára az áramhasználati költségek a lehető legkedvezőbben alakuljanak.