MesterKell

Elektromos tűz oltása: Mit tegyünk, és mit ne?

elektromos tűz oltása

Az elektromos tűz oltása eltér a „hagyományos” tűz oltásától, ezért fontos, hogy pontosan tudjuk, mire figyeljünk, ha ilyen helyzetbe kerülünk. A nem megfelelő tűzoltási módszer alkalmazása ugyanis tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Az elektromos berendezések hibái gyakran megelőzhetőek rendszeres karbantartással és ellenőrzéssel, és ezek jelentősen csökkentik a tűz kialakulásának esélyét is.

Az elektromos tűz oltásához soha ne használjunk vizet, mert áramütést kaphatunk. A legjobb megoldás a CO2 vagy poroltó használata, ami nem vezeti az áramot és hatékonyan eloltja a tüzet. Minden háztartásban és munkahelyen szükség lenne egy megfelelő tűzoltó készülékre.

A megelőzés érdekében fontos, hogy ne terheljük túl a konnektorokat és rendszeresen ellenőrizzük a vezetékek állapotát. Ha rendeltetésszerűen használjuk az elektromos rendszereket és időben lecseréljük a nem megfelelő eszközöket, akkor minimalizálni tudjuk az elektromos tűz kockázatát.


 

Az elektromos tűzzel kapcsolatos alapvető tudnivalók


Az elektromos tűz olyan tűzeset, ami egy elektromos áramforrásból indul ki. Gyakran okozza bizonyos eszközök, vezetékek vagy kábelek hibája. Az ilyen tűz különösen veszélyes, mert a tűzoltás során a víz használata áramütést is okozhat.


Az elektromos tűz gyorsan terjed, ha éghető anyagok közelében jön létre. Ráadásul a vezetékekben lévő áram tovább táplálhatja a lángokat. Ezért az ilyen tűz oltása speciális módszereket és eszközöket igényel.


A megfelelő karbantartás és az időszakos ellenőrzések fontos szerepet játszanak a megelőzésében.


Az elektromos tüzek fő okai


Az elektromos tűz egyik leggyakoribb oka a rövidzárlat. Ez akkor következik be, amikor a vezetékek szigetelése megsérül, és emiatt megváltozik az áram útja. A túlterhelés szintén gyakori ok, ami akkor fordul elő, ha egy áramkör több áramot vezet, mint amennyit biztonságosan kezelni képes.


Az elöregedett vagy nem megfelelően telepített kábelek hajlamosabbak a meghibásodásra. Az ilyen hibák könnyen tüzet okozhatnak, különösen, ha a kábelek éghető anyagok közelében helyezkednek el.


A laza csatlakozások szintén kockázatot jelentenek. A rossz érintkezés miatt a hő felhalmozódhat, ami tüzet okozhat. Ezért elengedhetetlen a csatlakozások rendszeres ellenőrzése.

 

Eszközök és módszerek az elektromos tüzek oltásához


Az elektromos tüzek oltásánál különösen figyelnünk kell az áramtalanításra és a speciális oltókészülékek használatára. Fontos, hogy ezeknél a tűzeseteknél ne alkalmazzunk vízalapú oltóanyagokat.


A porral oltó tűzoltó készülékek


A porral oltók különösen hatékonyak az elektromos tüzeknél, mert a por nem vezeti az áramot. Az oltás során az oltókészülékből kiáramló por beburkolja az égő felületet, így elfojtva az oxigént és megszakítva a tűz terjedését.


Ez az eszköz könnyen kezelhető, és kisebb otthoni vagy irodai elektromos tüzeknél is alkalmazható. Az oltókészülékeken található használati utasítások betartása segít a hatékony tűzoltásban. Fontos, hogy az áramforrástól legalább egy méter távolságra legyünk, amikor a készüléket használjuk, hogy elkerüljük az esetleges áramütést.


Áramtalanítás és feszültségmentesítés


Elektromos tűz esetén az áramtalanítás az első és legfontosabb lépés. Az áramütés elkerülése érdekében a főkapcsolót le kell kapcsolni, vagy az érintett területet el kell választani az elektromos rendszerről. Ha az áramkör nem feszültségmentes, az oltási munkálatok komoly veszélyt jelentenek.


A feszültségmentesítés után használhatók a porral oltók. Fontos, hogy a használat során mindig tartsuk szem előtt a biztonsági előírásokat.

 

Megelőzés és tűzvédelem otthon


Az otthoni tűzvédelem érdekében fontos, hogy biztonságos villamos berendezéseket használjunk, és az is, hogy azokat rendszeresen karbantartsuk. Emellett fel kell tudnunk ismerni azokat a helyzeteket, amelyek tüzet okozhatnak.


Elektromos berendezések az otthonunkban


Érdemes minőségi elektromos eszközöket vásárolnunk otthonra, mert ezeket nagyobb biztonsággal tudjuk használni, mint az alacsonyabb minőségűeket.


A sérült kábeleket azonnal cserélni kell. Az elektromos készülékek karbantartása is nagyon fontos; például ha a hűtőszekrény mögötti port letöröljük, azzal is csökkenthetjük a tűzveszélyt.


A ház elektromos hálózatát is rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel. Figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a hálózatot, tehát ne csatlakoztassunk túl sok eszközt ugyanarra az áramforrásra.


Veszélyes helyzetek felismerése


Tűzvédelmi szempontból nagyon fontos a veszélyes helyzetek felismerése. Például, ha égő szagot érzünk, azonnal kapcsoljuk le az áramot, és hívjunk szakembert.


Figyelünk a túlmelegedő elektromos eszközökre is. Ha egy eszköz túl meleg, ne használjuk tovább, és ellenőrizzük, mi okozhatta a melegedést. Ha szükséges, akkor cseréljük is le az eszközt.


Ügyeljünk arra, hogy az elektromos berendezések ne legyenek tűzveszélyes anyagok, például függönyök vagy papír közelében. Érdemes füstérzékelőket is használni, és ezeket legalább évente egyszer tesztelni, hogy valóban megbízhatóan működnek-e.

 

Mit tegyünk, ha baj történik?


Ha valakit áramütés ér, azonnal kapcsoljuk ki az áramforrást, vagy húzzuk ki a konnektorból az eszközt. Szigorúan tilos puszta kézzel érintkezni a sérülttel, amíg az áramot ki nem kapcsoltuk.


Használjunk védőfelszerelést, például szigetelőkesztyűt, ha el kell távolítanunk valakit az áramforrástól. Ha az áramütés következtében tűz alakul ki, használjunk ABC tűzoltókészüléket, ami alkalmas az elektromos tüzek oltására.


Az épületet áramtalanítani kell, hogy elkerüljük a további sérüléseket. Ha a helyszín tűzveszélyes, minél előbb menjünk el onnan, és értesítsük a tűzoltóságot.


Segítsük a tűzoltók munkáját!


A tűzoltóság mielőbbi értesítése életmentő lehet. Adjunk pontos információkat a tűz helyéről, az épület típusáról, és a benne tartózkodó személyek számáról.


Miután a tűzoltók megérkeznek, tartsuk a biztonságos távolságot, ne zavarjuk a munkájukat, de segítsük őket a szükséges információkkal.


Fontos, hogy tűz esetén mindenki betartsa a tűzoltók utasításait. A helyszínt csak akkor hagyjuk el, ha az biztonságos, és a tűzoltóság ezt jóváhagyta.