MesterKell

Fi relé bekötése: Lépésről lépésre útmutató

Fi relé bekötése

A FI relé, ismertebb nevén áramvédő kapcsoló, a villamos berendezések biztonságát szolgálja. Fő célja, hogy megvédje az embereket az elektromos áram általi égési és sokkoló sérülésektől. A FI relé a különbséget érzékeli az áramkörben be- és kifolyó áram között, és ha ez a különbség egy előre meghatározott értéket elér vagy meghalad, azonnal megszakítja az áramkör áramellátását.


A FI relé működése létfontosságú a modern elektromos hálózatokban. Az eszköz gyorsan reagál, akár töredékmásodpercek alatt képes kimozdítani a kapcsolót a kritikus helyzetekben, például földhibák, vagy testzárlat esetén. Ezzel megakadályozza az áramütéseket és a tűzveszélyt, így a FI relé használata jelentősen hozzájárul az elektromos biztonsághoz.


A biztonsági előírások szerint bizonyos berendezések, például a fürdőszobai és konyhai elektromos eszközök kötelezően rendelkeznek FI relés védelemmel. Az áramvédő relé beépítése és karbantartása szakképzett villanyszerelő feladata, mivel hibás bekötés vagy rossz állapotú eszköz nem nyújt megfelelő védelmet. Az ilyen típusú védelmi rendszerek megfelelő működése, ezért rendszeres ellenőrzést és karbantartást igényel.

 

FI relé alapjai


A FI relék alapvető elemei az elektromos biztonsági rendszereknek, amelyek szivárgási áram esetén automatikusan megváltoztatják az áramkör állapotát, megakadályozva az áramütést és az elektromos tüzek kialakulását.

FI relé működése


A FI relé, vagy más néven hibavédelmi relé, kritikus fontosságú komponens az elektromos hálózatokban. Ennek a készüléknek a fő feladata az elektromos áramkörökben a szivárgási áramok azonosítása és a táplálás azonnali megszakítása, amint a szivárgás meghaladja az előre beállított érzékenységi értéket. A működését tekintve, az FI relé egy differenciálműködésű védelmi eszköz, amely összehasonlítja a bejövő (névleges áram) és a kimenő áram nagyságát. Amennyiben a különbség eléri az érzékenységi küszöbértéket (általában 10-500 mA közötti érték), a relé azonnal megszakítja az áramot, védelmet biztosítva ezzel az emberi élet és az elektromos berendezések számára.

Táblázat- Szivárgási Áram Érzékenység Értékei:

Érzékenység (mA) Alkalmazási Terület
10 Kórházak, gyógyintézetek
30 Lakóotthonok
300-500 Ipari környezet


FI relé típusok és jellemzők


A különböző alkalmazási területek és specifikációk szerint többféle típusú FI relé áll rendelkezésre a piacon. A kiválasztás szempontjai között szerepelnek a névleges áram, névleges feszültség, méret, illetve a beépítés módja. Az árak is változhatnak a relé típusától függően.

 • Normál FI relék: Általános jellemzőik között szerepel a 30 mA-es érzékenység, ami otthoni használatra teszi őket ideálissá.
 • Szelektív FI relék: Ezek lassabbak a megszakításban, lehetővé téve, hogy a többi áramkör ne kerüljön befolyásolásra egy esetleges hibánál.
 • Magasabb érzékenységű relék: Speciális helyzetekben, pl. műtőkben alkalmazandók, ahol alacsonyabb, 10 mA-es szivárgási áram határérték a megengedett.

Típusok és Jellemzők:

 • Névleges áram: A relé által kezelt maximális árammennyiség.
 • Névleges feszültség: A relé tervezési feszültsége.
 • Méret: A relé fizikai méretei, amelyek befolyásolják a beépítés módját.
 • Fogyasztói árak: A különböző típusok és jellemzők alapján változó árkategóriák.


A hatékony működés biztosítása érdekében a kiválasztott FI relének meg kell felelnie az adott elektromos hálózat követelményeinek mind a méret, mind a teljesítmény jellemzőit tekintve.

 

A FI relé bekötésének lépései


A FI relé fachgerecht beépítése elengedhetetlen a villamos rendszerek biztonsága szempontjából. Az alábbiakban ismertetjük a szükséges eszközöket és anyagokat, a követendő biztonsági előírásokat, valamint a részletes bekötési útmutatót.

Szükséges eszközök és anyagok

 • FI relé (Fehlerstrom-Schutzschalter, RCD)
 • Megfelelő típusú csavarhúzók
 • Vezetékcsupaszító fogó
 • Tesztellenállás
 • Tesztkapcsoló


Biztonsági előírások


Áramtalanítás
: Mielőtt elkezdenénk a bekötést, győződjön meg róla, hogy az áramkört áramtalanította. Szakszerűség: FI relé bekötését csak regisztrált villanyszerelő végezheti a törvényi előírásoknak megfelelően.

Bekötési útmutató


Kapcsolási rajz
: A villanyszerelés előtt mindig készítsen részletes kapcsolási rajzot a megbízhatóság érdekében. A FI relé bekötésénél figyelni kell az érintkezők megfelelő rögzítésére.

Bekötési folyamat
:

 1. Csatlakoztassa a nullavezetőt (N) és a védővezetőt (PE) a FI relé megfelelő érintkezőire.
 2. A fázisvezető (L) bekötése a relé bemeneti oldalára történik.
 3. Gondoskodjon arról, hogy a kimeneti oldalon az összes, a FI relé védelme alá eső vezeték beköttetésre kerüljön.
  Tesztelés: A bekötés befejezése után használja a tesztkapcsolót a FI relé működésének ellenőrzésére.

 

Védőkapcsolók integrációja


A védőkapcsolók, mint az érintésvédelmi relé (FI relé) és az áram-védőkapcsolók (ávk), létfontosságúak az elektromos hálózatok biztonságának megőrzése érdekében. Ezek integrációja révén a zárlatok és az érintésvédelmi problémák elleni védekezés válik lehetővé.

FI relé és kismegszakító kötése


A FI relé, avagy három-védőkapcsoló, és a kismegszakító párosítása elengedhetetlen a lakáselosztó biztonságos működtetéséhez. A behelyezés sorrendje és a csatlakoztatási pontok:

 1. Ellenőrizzük, hogy a hálózat feszültségmentes-e.
 2. Kössük az FI relét a biztosítéktábla bemeneti oldalára.
 3. A kimeneti oldalon a kismegszakítók kerülnek sorba kötésre, ami után az áramvédő kapcsolókat is beiktatjuk.


Fontos:
A kismegszakítók A és N vezetékeket mindig az arra kijelölt csatlakozó pontokhoz kell rögzíteni, biztosítva ezzel a megfelelő védővezeték kapcsolatot.

További védőeszközök


További védőeszközök integrációja növeli az elektromos rendszerek biztonságát. A biztosíték szerepe kulcsfontosságú a túláram elleni védelemben, amelyet a következőképpen kell beszerelni:

 • A biztosítéktábla legyen minden esetben jól hozzáférhető.
 • A biztosítékot olyan helyre kell telepíteni, ahol nem fordul elő direkt emberi érintkezés.
 • Gondoskodni kell a megfelelő zárlatvédelemről, amely magában foglalja a helyes biztosíték megválasztását a terhelhetőség függvényében.Hibaelhárítás és karbantartás


A FI relé megfelelő működésének fenntartása érdekében alapvető a hibák azonosítása, a rendszeres ellenőrzések, valamint a szükséges javítások és cserék elvégzése. Ezek nélkülözhetetlenek a túlterhelés megelőzése, a villanyszerelők biztonságának garantálása és az áramforrás zavartalan használata érdekében.

Problémák azonosítása


A probléma azonosítás az első lépés az FI relé hibaelhárításában. Áttekintésre kerülnek a tesztellanállás értékek és az azonosítók, melyek jelzik az esetleges rendellenességeket. A hatékony működés biztosítása érdekében a villamoshálózat állapotát rendszeresen felül kell vizsgálni.

 • Előforduló jelek:
  • Megszakítások az áramellátásban.
  • A tesztkapcsoló jelzéseinek elmaradása.

Rendszeres tesztelés és karbantartás


A rendszeres tesztelés és karbantartás esszenciális része a megbízhatóság fenntartásának. Törvény kötelezi a regisztrált villanyszerelőket az érintésvédelmi relék szakszerű ellenőrzésére és karbantartására. Ajánlott teendők:

 • Heti vagy havi rutinszerű tesztelés a tesztkapcsoló használatával.
 • Biztonsági ellenőrzések a törvényben előírt időközönként.

Javítás és csere


Amennyiben a javítás és csere szükséges, azt kizárólag szakképzett villanyszerelő végezheti. A törvény által előírt szabványoknak megfelelő biztonság és működés érdekében a túlterhelt vagy hibás alkatrészeket haladéktalanul ki kell cserélni. Kulcsfontosságú a megfelelő cserealkatrészek és eszközök használata.

 

Image by pvproductions on Freepik