MesterKell

A fürdőkád beépítése – Így csináljuk szakszerűen

fürdőkád beépítése

A fürdőkád beépítése a fürdőszoba kialakításának vagy átalakításának egyik legfontosabb lépése. A megfelelő beépítéssel a fürdőkádat hosszú évekig használhatjuk gond nélkül.

Először is ki kell választanunk a fürdőkád helyét, hiszen ez meghatározza az egész fürdőszoba elrendezését. Fontos, hogy elegendő hely legyen a kád körül, hogy könnyen hozzáférhető legyen. A megfelelő burkolatok pedig azt biztosítják, hogy a fürdőkád körüli terület vízmentes maradjon, és könnyen tisztítható legyen.

A szerelés során kiemelt figyelmet kell fordítani a vízvezetékek és a lefolyók megfelelő csatlakoztatására. Ezek ugyanis megakadályozzák a szivárgásokat és az egyéb problémákat. Egy szakszerűen beépített fürdőkád pedig nemcsak kényelmes, hanem esztétikailag is kellemes látványt nyújt.

A fürdőkád kiválasztása

A fürdőkád kiválasztása során lényeges szempont a típus, az anyag, a forma, valamint az, hogy milyen méretű kádra van szükségünk.

Fajták és anyagok

A fürdőkádak különböző anyagokból készülhetnek. Az akril kádak azért népszerűek, mert könnyűek, és sokféle formában elérhetőek. Az öntöttvas kádak tartósak, és klasszikus megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobának, hátrányuk viszont, hogy nehezek.

A beépített kádakat a falhoz rögzítik. Ezek előnye, hogy stabilak és helytakarékosak. A sarokkádak ideálisak lehetnek kis fürdőszobákban, mivel így a lehető legjobban használjuk ki a helyet.

A szabadon álló kádak dekoratívak, de több helyet igényelnek. Az épített kádak egyedi méretben és bármilyen anyagból készülhetnek. Ezek a kádakat azoknak érdemes választaniuk, akiknek személyre szabott megoldásra van szükségük.

A kád mérete és formája

A kád méretét és formáját a fürdőszoba területének és a kádat használók igényeinek megfelelően kell kiválasztani. A szabvány méretű kádak általában 150-180 cm hosszúak és 70-80 cm szélesek.

A kis kádak ideálisak kisebb fürdőszobákba, a nagyobb kádakat pedig akkor érdemes választani, ha több hely áll rendelkezésre. A sarokkádak gyakran háromszög alakúak, az ovális kádak pedig elegáns megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek.

Fontos figyelembe venni a kád mélységét is. A mélyebb kádak nagyobb fürdőélményt kínálnak. A kád formáját és méretét mindig a fürdőszoba kialakításához és a személyes igényekhez kell igazítani.

A beépítés előkészítése

A fürdőkád beépítése előtt több fontos lépést kell elvégezni, beleértve a tervezést, a szükséges eszközök beszerzését, valamint a megfelelő szakember kiválasztását.

Tervezés és felmérés

Első lépésként alapos tervezésre és felmérésre van szükség. Mérje fel a rendelkezésre álló helyet, figyelembe véve a fürdőkád méretét és a vízvezetékek helyzetét.

Győződjön meg arról, hogy a padló és a falak megfelelően elő vannak készítve a beépítéshez. A vízszigetelés elengedhetetlen a fürdőkád körül, hogy elkerüljük a későbbi vízkárokat.

A beépítéshez szükséges eszközök és anyagok

A sikeres beépítéshez számos eszközre és anyagra lesz szükség.

Alapvető eszközök:

  • Fúró
  • Vízszintmérő
  • Csavarhúzó készlet
  • Szigetelő anyagok (pl. purhab)

Anyagok:

  • Tömítőgyűrű
  • Szerelvények
  • Szigetelő szalag
  • Burkoló anyagok

Érdemes minden eszközt és anyagot előre beszerezni, hogy a munka folyamatában ne legyen fennakadás. Elég kellemetlen és sok bosszúságot tud okozni ugyanis, ha menet közben derül ki, hogy valaminek a megvásárlására nem gondoltunk.

A szakember kiválasztása

A vízvezetékszerelő és a burkoló munkája biztosítja, hogy a fürdőkád beépítése profi módon történjen.

Mielőtt megbíz egy szakembert, mindig ellenőrizze a tapasztalatát és a referenciáit. Válasszon olyan szakembert, aki garanciát vállal a munkájára. Nagyon fontos, hogy ne kizárólag az ár alapján döntsön, mert hiába olcsó a beépítés, ha később egymás után jönnek ki a hibák, és a végén még többe kerül a fürdőkád beépítése, mint ha az elején minőségi munkát végző szakembereket választott volna.

A beépítési folyamat lépései

A fürdőkád beépítése meghatározott lépésekből áll. Ilyen az alátámasztás és a rögzítés, a vízvezeték és a lefolyó csatlakoztatása, valamint a szigetelés és a burkolás. Minden lépés fontos a végeredmény és a hosszú ideig tartó használhatóság érdekében.

Alátámasztás és rögzítés

A fürdőkád stabil elhelyezéséhez megfelelő alátámasztásra és rögzítésre van szükség. Az első lépés a kádlábak pontos beállítása, hogy a kád egyenletesen feküdjön. Ezt általában állítható csavarokkal lehet beállítani.

Miután a kádlábak már megfelelően állnak, a kádat a helyére kell rögzíteni. Ezt ragasztóval vagy mechanikus rögzítőelemekkel lehet elérni. Fontos, hogy a rögzítés erős és biztos legyen, hogy a kád ne mozduljon el használat közben.

A vízvezeték és a lefolyó csatlakoztatása

A következő lépés a vízvezetékek és a lefolyó csatlakoztatása. A vízvezetékek pontos bekötése azért fontos, hogy elkerüljük a szivárgásokat. A hidegvíz- és a melegvíz-csöveket precízen kell csatlakoztatni a fürdőkád csaptelepeihez.

Ezután következik a lefolyó bekötése. A lefolyót pontosan kell odailleszteni a kád alsó részéhez, és figyelni kell a tömítésre, hogy ne legyenek szivárgási pontok. A lefolyócsövet is megfelelően kell bekötni a csatornába, hogy a víz akadálymentesen távozhasson.

Szigetelés és burkolás

Miután minden csövet bekötöttünk, és mindent rögzítettünk, a szigetelés és a burkolás következik. A kád körüli részeket szigetelő anyaggal kell bevonni, hogy a víz ne folyhasson a falakba és a padlóba.

A szigetelés után a burkolás következik. A fürdőszobacsempe vagy bármilyen más burkolat gondos felhelyezése után esztétikus és vízálló lesz a felület. Fontos, hogy a burkolat szorosan illeszkedjen a kád széléhez, és minden hézagot szilózzunk vagy fugázzunk, hogy tökéletes legyen a tömítés.

Befejező munkálatok

Az utolsó simítások közül a fürdőkád körüli fugázás és a szigetelés kiemelten fontos, hiszen a szilikon biztosítja a vízzáró réteget.

Figyelni kell még az egyéb szerelvények, például a csaptelepek és a lefolyók helyes beállítására is. Itt ellenőrizzük, hogy nincsenek-e laza elemek, és minden tömítés a helyén van-e. A falak és a padló körüli burkolatoknak is megfelelően kell illeszkedniük.

A vízszivárgás ellenőrzése és a víznyomás tesztelése

A fürdőkád beépítéséhez hozzá tartozik a végső tesztelés. Ennek egyik legfontosabb része a vízszivárgás ellenőrzése. Meg kell nézni, hogy a lefolyók megfelelően működnek-e, és a csaptelepekben is megfelelő-e a víznyomása.

A víznyomás tesztelése során megbizonyosodhatunk arról, hogy a csövek nem eresztenek. Az elektromos kapcsolók és berendezések működését szintén meg kell vizsgálni, amennyiben vannak ilyenek.

A munka végén, miután eltávolítjuk az építési törmeléket és a port, ellenőrizzük, hogy semmi hiba nem maradt észrevétlen.

Karbantartás és tisztítás

A kádat rendszeresen tisztítani kell. Hetente egyszer enyhe tisztítószerrel és puha szivaccsal töröljük végig. Kerüljük a durva dörzsölőszereket és keféket, mert ezek károsíthatják a felületét.

A vízkő és a szappanmaradványok eltávolítása érdekében ecetet és szódabikarbónát is használhatunk. Ezt az oldatot hagyjuk rajta a kád felületén 10-15 percig, majd alaposan öblítsük le. Figyeljünk a lefolyóra is, mert ott gyakran felhalmozódhatnak a szennyeződések, ami duguláshoz vezethet.

A garancia megőrzése érdekében fontos, hogy mindig követjük a gyártó karbantartási utasításait. Ha a kádban hidromasszázs rendszer van, ügyeljünk a fúvókák rendszeres tisztítására és fertőtlenítésére.