MesterKell

Hogyan válasszunk vízvezetékszerelőt?

Hogyan válasszunk vízvezetékszerelőt?

A megfelelő szakember kiválasztása mindig dilemma. Hogyan válasszunk például vízvezetékszerelőt? Néhány jellemző mentén könnyebb jó döntést hozni. Melyek ezek?

 

Professzionalizmus


A legfontosabb szempont természetesen, hogy minél tapasztaltabb és ügyesebb szakember legyen a szerelő. Hiszen mind anyagilag, mind a használat és a ház vagy lakás épsége szempontjából is fontos munkát bízunk rá. Legyen az sürgősségi feladat, vagy épp egy vizes helyiség komplett átalakítása, kialakítása, komoly tétről van szó.


Mindenki számára elvárás, hogy a vízvezeték szerelő igényes legyen a munkájára, jó szakember legyen, megfelelő szaktudással. Ettől nem függetlenül legyen tapasztalt, mégis naprakész legyen a tudása. Ismerje a legújabb technikákat, eszközöket, megoldásokat. Legyen kreatív, hiszen gyakran adódnak olyan helyzetek, amikor ötletes, de mégis szakszerű megoldásra van szükség.


Egyszóval fontos a professzionalizmus. Azonban elég kevés lehetőségünk van ellenőrizni például egy vízszerelőnél, mielőtt munkát adunk neki. Éppen ezért szoktak sokan ajánlás alapján választani szakembert. De erre nem mindig van lehetőség, hiszen akár az idő, ha sürgős esetről van szó, akár pedig a földrajzi tényezők lehetetleníthetik el azt, hogy ismerősön keresztül találjunk megfelelő szakembert. Szerencsére nem fogytak el teljesen a lehetőségeink. A szakmai hozzáértést referenciák alapján is megítélhetjük. De a mai online világban sokat megtudhatunk a kiválasztott vízvezetékszerelő hozzáértéséről és a szakmai kérdésekkel kapcsolatos véleményéről, ha például van szakmai blogja. Érdemes átolvasni azt, ez alapján is tájékozódva az illető szakmaiságáról. Még egy szempont lehet például, ha utánajárunk, rákérdezünk, hogy milyen technikákat, vagy milyen eszközöket szokott alkalmazni, használni a munkája során. Manapság például a vízvezetékszerelés, de főleg a duguláselhárítás területén nagyon sok modern és ötletes műszer segítheti a szakembert. Az illető eszközfelszereltsége sokat elárulhat tudásának naprakészségéről, de akár mentalitásáról is. Ha valaki nem sajnálja a pénzt és az utánajárást arra, hogy a lehető legfejlettebb műszerekkel és szerszámokkal szolgálja ki ügyfele igényeit, akkor minden bizonnyal nem csak naprakész, de lelkiismeretes, alapos és következetesen gondolkodó szakember.

 

Gyorsaság


Egyrészt a kiszállás gyorsasága adott esetben a legnagyobb prioritást kaphatja. Hiszen sürgős esetben ez a legfontosabb tényező. Ezt a szempontot azonban pillanatnyi aktualitások is befolyásolhatják. Persze ettől még tény, hogy biztosan sokkal keresettebb egy olyan szakember, aki fel van készülve az S.O.S hívásokra, és a kiszállási ideje is rövid, persze a körülmények és a távolság ezt is befolyásolhatja. Érdemes tehát azzal kapcsolatban is tájékozódnunk, hogy az illető szakember fel van-e készülve az expressz hívásokra, esetleg így is hirdeti magát? Hiszen ebben az esetben jó esély van arra, hogy gyorsaság szempontjából megbízható vízszerelőről, duguláselhárítóról van szó.


A gyorsaság alatt persze nem csak az rendkívül sürgős, kármentesítéssel kapcsolatos eseteket kell érteni, könnyű őt elérni, és mennyire készséges. Hiszen, ha valaki a kisebb munkák esetében is gyors és lelkes segítségnek számít, akkor nagy eséllyel bízzuk majd rá a nagyobb, felelősségteljesebb, és ezáltal drágább feladatokat is. Az is fontos jellemzője egy szakembernek, hogy mennyire könnyű vele időpontot egyeztetni. Emellett persze a munka elvégzésének sebessége is fontos lehet. Bár ennek természetesen nem szabad befolyásolnia a munka minőségét.

 

A szolgáltatás ára


Az ár bizony fontos szempont. A legtöbben kettő vagy több ajánlat közül általában az olcsóbbat választják. Ez nem biztos, hogy minden esetben a legjobb döntés, hiszen sok olyan tényező befolyásolhatja a szolgáltatás árát, akár egy vízszerelő esetében is, amely a munka minősége vagy gyorsasága szempontjából lényeges lehet. Például a felhasznált eszközök bonyolultsága, vagy éppen az alapanyagok minősége.


Hogy milyen kritériumok mentén szokták megállapítani az árat a vízvezeték szerelők és a duguláselhárítók?


A sürgősségi kiszállás vagy a hétvégi munka olykor bizony megdobhatja a szolgáltatás alapárát.
Ezzel sajnos számolnunk kell, hiszen a szakembernek is felkészülést igényelnek a valamilyen szempontból egyedi esetek. Ugyanígy számít a munka összetettsége, hosszúsága, a felhasználni kívánt módszerek és anyagok. Sok esetben távolabbról érkező vízszerelő esetében a kiszállás díja is magasabb lehet. Éppen ezért nem biztos, hogy érdemes egy budapestinek 40-50 km távolságból vidékről hívni alacsonyabb áron dolgozó vízszerelőt.


Ha éppen vízvezetékszerelőt keres, esetleg szakmai cikkeket szeretne olvasni, látogassa meg a vizvezetek-szereles.hu-t.