MesterKell

Kényes kérdés: a konyhai lefolyó karbantartása

A konyhai lefolyó karbantartása fontos és kényes kérdés. A legtöbbször ugyanis itt szokott dugulás keletkezni. Ennek az az oka, hogy gyakran, rendszeresen használt helyről van szó, az igénybevétel mellett pedig a különböző anyagú szennyeződések együttes jelenléte is fokozza a helyzetet.

A konyhai lefolyó dugulásának megelőzése a karbantartás központi kérdése. Ehhez pedig egy egyszerű, de kulcsfontosságú eszköz áll rendelkezésünkre, mellyel a leggyakoribb problémákat már ki is zárhatjuk. Ez pedig a szűrő, melyen fennakadnak a darabos szennyeződések. A másik fontos kérdés a konyhai lefolyócső keresztmetszetét szűkítő lerakódások, vízkő megelőzése, illetve eltávolítása. A lerakódások egyaránt lehetnek vízkőből, valamint zsíros szennyeződésekből, melyek együttesen szűkítik a cső járatát. A nagyon vízköves csövön könnyen megakadhat bármi, ezért fontos a csövek karbantartása. Ehhez elég, ha alkalmanként, mondjuk hetente kétszer forró vizet engedünk a csőbe, mert a zsíros lerakódásokat egyszerűen feloldja a víz. De zsíroldószereket és trisót is használhatunk. A vízkő ellen pedig vízkőoldót vagy ecetet alkalmazzunk, a víz keménységének függvényében.