MesterKell

Miért ne engedjük teljesen eldugulni a mosdót, WC-t?

Duguláselhárítás

Miért érdemes már a dugulás legelső jeleinél lépéseket tennünk? Milyen károkat okozhat a halogatás? Sokkal nagyobb baj lehet belőle, mint hinnénk!

A dugulás jelei

Először nézzük a mosdó, WC dugulás korai jeleit. Ha ezek jelentkeznek, minél hamarabb lépni kell.

A lassan lefolyó víz az egyik tipikus jele annak, hogy be van szűkülve a csövek keresztmetszete, de azt is jelentheti, hogy már komolyabb dugulás van a rendszerben. Érdemes leellenőrizni a szifont, mert szerencsés esetben csak ott gyűlt össze némi szennyeződés. Komolyabb, az egész rendszert érintő dugulást jelent, ha leengedjük a vizet az egyik lefolyóban, és máshol, általában padlószinten, az összefolyóban vagy a zuhanyzóban bukkan fel. Esetleg, ha egyik alkalommal a mosdóban vagy a mosogatóban, napokkal később pedig a WC-ben megy le lassabban a víz.

Tipikus jele a dugulásnak a víz lefolyásakor jelentkező szörcsögő hang. Ez általában ugyanúgy jelen lehet a mosogatónál vagy a mosdónál, mint a kádnál vagy a zuhanyzónál. A hang azt jelzi, hogy valahol a vízvezetékrendszerben, a csövekben akadályozza a víz szabad áramlását.

Gyanús jel lehet, hogy egyik nap sikerül lehúzni a WC-t, a következő alkalommal azonban már bosszantóan lassan folyik el a víz. Lehet, hogy a harmadik napon ismét szerencsénk lesz, de a háttérben munkálkodó folyamatok eredménye mindenképp elvezethet addig a pontig, amikor már nem fog lefolyni a víz.

Felfigyelhetünk arra is, ha furcsa, kellemetlen szagokat érzünk a vizes helyiségekben. Ez is dugulásra figyelmeztet minket.

Milyen károkat okozhat?

Az időben elkapott dugulással szerencsénk lehet. Ebben az esetben olykor elég lehet némi duguláselleni szer, vízkőoldó és meg is oldódik a probléma. Komolyabb dugulásoknál már bonyolultabb eszközöket kell bevetni. Minél előrehaladottabb a dugulás, annál rosszabbak az esélyeink. Hiszen, ha nem lépünk, a csövek keresztmetszetének szűkülése tovább zajlik, fokozva a kárt.

Minél később fedezzük fel a problémát, és minél később lépünk, annál jobban csökken az esély arra, hogy bontás nélkül is meg tudjuk úszni a dugulást. Ugyanis ilyenkor a csövek állapota folyamatosan romlik, a dugulás pedig gyűlik, és egyre nagyobb területen lesz jelen a csőhálózatban.

Míg végül olyan komoly károkat tesz a csövekben, hogy azok megrepednek, elpattannak. A csőtörés egyik gyakori oka ugyanis az előrehaladott dugulás szokott lenni. A csőtörésnek pedig több nagy hátránya van. Ha csak apró repedések alakulnak ki a csöveken, akkor nem feltétlenül látványos a dolog, hanem lassan, csendben, de folyamatosan dolgozik a háttérben. Rengeteg víz tud ilyenkor elfolyni, a vízóra pedig csak pörög, a falak áznak, a csövek állapota pedig tovább romlik. A látványosabb csőtörés ilyen szempontból lehet, hogy szerencsésebb, de szintén komoly károkat tud okozni.

A csőtörések állapotfelmérése ma már falbontás nélkül történik, de a probléma megoldásához nagyon sok esetben szükség lehet a falak megbontására. Gondoljunk tehát bele, hogy egy kis vízkövesedésből keletkező dugulással végül csőtörésig és falbontásig juthatunk el, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Mit tegyünk ellene?

Mit tegyünk tehát, hogy megállítsuk a folyamatosan tovább gyűrűző problémát? A legjobb, ha megelőzzük a dugulást. Ehhez nem kell sokat tennünk, csak tudatosnak kell lennünk. Például használjunk szűrőt minden lefolyóhoz.

Emellett érdemes a vízkő ellen is harcolnunk, méghozzá úgy, hogy rendszeresen átmossuk ecettel a vízvezetékeket, és átöblítjük forró vízzel.

A zsíros szennyeződések ellen trisót használhatunk. Ez a probléma -amely szintén duguláshoz vezet – főleg a konyhai mosogatót, valamint a szappan és a tusfürdő miatt a fürdőszobát érinti. Ezeken a területeken nagyon hasznos lehet a gyakori forróvizes öblítés is. Duguláselhárító szerekkel is átmoshatjuk a vízvezetékeket, kisebb mennyiséget kell ekkor használnunk, és mindig öblítsük le forró vízzel is szert, akkor lehetünk biztosak abban, hogy nem tapad a vízcsövek belső oldalára, ugyanakkora kárt okozva, mint ami ellen küzdünk.

A WC-ben a szifon hajlamos a dugulásra, mert vékony keresztmetszete miatt könnyen elzáródik. Ha kemény a víz, akkor itt még a felgyülemlő vízkő is rátesz egy lapáttal, rontva az esélyeinket. A WC-ben tehát külön figyelnünk kell, hogy megelőzzük a dugulást, kifejezetten gyakran használjunk vízkőoldót, ecetet, melyet forró vízzel öblítünk le.

A legjobb módszer tehát mindenben a megelőzés! Ha pedig vízvezetékszerelő tanácsára, esetleg szolgáltatására van szükség, kattintson ide: vizvezetek-szereles.hu