MesterKell

Villanytűzhely bekötése biztonságosan

villanytűzhely bekötése

A villanytűzhely bekötése komoly feladat, amely megfelelő szakértelemmel és körültekintéssel kell, hogy történjen. A folyamat során elsődleges szempont a biztonság, hiszen az elektromos tűzhelyek helytelen telepítése vagy használata jelentős veszélyforrás lehet. A villanytűzhely bekötését ajánlott szakemberre bízni, mivel a biztonságos üzemeltetés érdekében be kell tartani a vonatkozó előírásokat.

A telepítés első lépése a megfelelő hely kiválasztása az elektromos tűzhely számára. Fontos, hogy a tűzhely közvetlen közelében ne legyen gyúlékony anyag, és elegendő távolságra legyen a faltól, valamint az is lényeges, hogy a szellőzés megfelelő legyen. A villanytűzhelyhez szükséges elektromos csatlakozást mindig földelt aljzatra kell kötni, amely elegendő áramellátást biztosít a készülék számára. Ezeket a feltételeket a szakembernek előzetesen ellenőriznie kell.

A villanytűzhely biztonságos bekötése után fontos a helyes üzembe helyezés, amely magában foglalja a készülék beállításainak ellenőrzését és a tesztüzem lefolytatását. Ezen felül szükség van arra is, hogy a felhasználó megismerje és betartsa a tűzhely általános biztonsági előírásait, hiszen csak így akadályozhatók meg a balesetek és az elektromos tűzesetek. A rendszeres karbantartás és a használati utasítások követése hozzájárul a villanytűzhely biztonságos és megbízható működéséhez.

 

A villanytűzhelyek típusai és jellemzőik


A villanytűzhelyek széles választékban kaphatók; ezek között megtalálhatók az indukciós és kerámia főzőlapok, valamint a beépíthető elektromos tűzhelyek is.

Indukciós és kerámia főzőlapok


Az indukciós tűzhelyek
forradalmasították a főzés folyamatát. Az indukciós főzőlap működése elektromágneses indukció alapján történik, ami azt jelenti, hogy a főzési felület maga nem hevül fel, csupán a fazék alja, viszont figyelni kell arra, hogy megfelelő anyagból készült edényt használjunk az ételkészítéshez. Az indukciós tűzhelyek előnyei közé tartozik a gyors hőleadás, az energiahatékonyság, valamint a felület gyors hűlése.


A kerámia főzőlapok szintén népszerűek. Ezek elektromos ellenállású hőelemekkel működnek, és sima, könnyen tisztítható üvegkerámia felületük van. Bár lassabban melegszenek fel, mint az indukciós társaik, a kerámialapok univerzálisak, hiszen bármilyen fazekat használhatunk rajtuk.

 • A kerámia főzőlap jellemzői:
  • Univerzális használat
  • Egyszerű tisztíthatóság
  • Elegáns megjelenés


Beépíthető elektromos tűzhelyek


A beépíthető elektromos tűzhelyek többféle kivitelben elérhetőek, és sok modern konyhában megtalálhatóak. Lehetnek kizárólag főzőlapból álló modellek, vagy hagyományos tűzhelyek, sütőrésszel együtt. A villanytűzhelyek között megtaláljuk a vasmagos főzőlapokat is, melyek hagyományos, tekercses fűtőelemekkel rendelkeznek, bár ezeket a típusokat fokozatosan háttérbe szorítják a hatékonyabb indukciós és kerámialapok.

Az elektromos tűzhelyeket különböző méretekben és kinézettel gyártják, így mindenkinek lehetősége van megtalálni a saját konyhája stílusához és méretéhez illő modellt.

 

A villanytűzhely bekötésének előkészítése


Mielőtt a villanytűzhely bekötése megkezdődik, tisztában kell lennünk azzal, milyen anyagok szükségesek a munkavégzéshez, emellett kiemelten fontos a biztonsági előírások betartása is. A bekötést kizárólag szakember végezheti, mivel a munkálatok szakértelmet és odafigyelést igényelnek.

 • Védőcső: védi a vezetékeket a mechanikai sérülésektől;
 • Vezeték keresztmetszet: a készülék teljesítményétől és a gyártó utasításától függően kell kiválasztani;
 • 3 fázis: a háromfázisú csatlakozás előkészítéséhez szükséges anyagok megléte elengedhetetlen.


Biztonsági előírások és szabályozás


Fontos a biztonság, ezért a következő előírásokat kell szigorúan betartani:

 • Az elektromos áramütés kockázatának minimalizálása érdekében a bekötés előtt az életvédelmi relét ellenőrizni kell, és rendszerbe integrálni.
 • Az elektromos hálózatot minden munkálat előtt feszültségmentesíteni kell.
 • Megerősítés szükséges arról, hogy a készülék bekötése megfelel-e az aktuális szabályozásnak és a gyártó elvárásainak.

 

A bekötés menete


A villanytűzhely bekötése alapos előkészületet és a szükséges lépések pontos betartását igényli. A bekötési folyamat két fő részből áll: a helyszíni felmérésből és az elektromos tűzhely csatlakoztatásából.

Helyszíni felmérés


A szakember először helyszíni felmérésen vesz részt, hogy ellenőrizze az elektromos tűzhely szakszerű bekötéséhez szükséges feltételeket. Fontos megbizonyosodni arról, hogy az önálló áramkör megfelelő-e, elegendő kapacitással rendelkezik-e. Emellett meg kell nézni, hogy a biztosítéktábla képes-e kezelni az új tűzhely által generált terhelést.

Az elektromos tűzhely csatlakoztatása


Az elektromos tűzhely csatlakoztatása során a szakember végzi el a tűzhely bekötését. Fontos, hogy a csatlakoztatás biztonságos legyen, és megfeleljen az előírásoknak.

 

Áramellátás és hálózati követelmények


A villanysütő megfelelő működésének elengedhetetlen feltétele az adekvát áramellátás és a hálózat elektromos paramétereinek megfelelősége. Ennek során kiemelten fontos a villamos hálózat kapacitásának ellenőrzése és a biztonságos üzemelés érdekében szükséges védelmi intézkedések megléte.

Áramkörök és kismegszakítók


A sütő áramfelvétele szempontjából elengedhetetlen, hogy az áramkörök képesek legyenek kezelni a csatlakoztatott eszközök által jelentett terhelést. Egy villanytűzhely esetében általában legalább egy 16 amperes kismegszakítóra van szükség, amely elegendő kapacitást biztosít az eszköz biztonságos működtetéséhez. Továbbá fontos a megfelelő fázisok számának biztosítása – egy fázis (230 V) vagy három fázis (400 V).

 • Áramkör:
  • Kapacitás: minimum 16 A
  • Feszültség: 230 V / 400 V
  • Fázis szám: 1 vagy 3
  • Kismegszakító típusa: B vagy C karakterisztikájú


Biztosítéktábla és teljesítménybővítés


A biztosítéktáblának meg kell felelnie a csatlakozási teljesítmény igényeinek. Ha a meglévő elektromos rendszer nem képes kezelni az új villanytűzhely csatlakoztatását, szükség lehet teljesítménybővítésre. Ez az esetek többségében a mérőhely szabványosítását és adott esetben az elektromos hálózat megerősítését jelenti.

A szakszerű beavatkozás biztosítja az elektromos rendszer hosszú távú megbízhatóságát és az azt használók biztonságát.

 

Költségek és szolgáltatások


A villanytűzhely bekötése során többféle költséggel kell számolniuk az ügyfeleknek: a szakember díjával, a kiszállási díjjal, az esetleges kiegészítő szolgáltatások díjával, illetve az árat befolyásolják a végzett munkára vonatkozó garanciális feltételek is.

Szakemberek és árajánlatok


A villanytűzhely bekötését szakképzett szerelőnek kell elvégeznie. A munkadíj a szakember tapasztalatától, a bekötés összetettségétől és a helyi piaci viszonyoktól függően változhat.

 • A bekötés ára átlagosan: 15.000 – 30.000 Ft
 • Kiszállási díj: 5.000 – 10.000 Ft
 • További szolgáltatások (pl. régi tűzhely leszerelése): változó


Érdemes több szakembertől is árajánlatot kérni, hogy a legmegfelelőbbet választhassuk ki.


Garanciális feltételek és számlázás


A szolgáltatás igénybevételével járó garancia létfontosságú, mivel biztosítja az ügyfelek jogait abban az esetben, ha a bekötést követően hiba lépne fel.

 • A munkára adott garancia általában 1-2 év.
 • A garancia részleteit tartalmazó garanciajegy kiadása kötelező.


A szolgáltatások elvégzését követően kiállított számla a pénzügyi és jogi átláthatóságot biztosítja. A számlának részleteznie kell az összes költséget, a munkadíjtól kezdve az anyag- és kiszállási díjig.

 

Gyakran ismételt kérdések


Milyen kérdéseket kell feltenni a villanytűzhely bekötésével kapcsolatban?

 • Milyen típusú kábel szükséges a bekötéshez?
 • Mennyi időt vesz igénybe a szerelés?


Hogyan válasszunk villanyszerelőt Budapest területén?

 • Az adott gyártó által ajánlott szakembereket érdemes megkeresni.
 • Tapasztalat, valamint pozitív vásárlói vélemények alapján érdemes őket rangsorolni.


Milyen előkészületeket kell tenni a bekötés előtt?

 • A tűzhely helyének és a villamos hálózatnak megfelelőnek kell lennie.
 • Ügyelni kell a megfelelő biztonsági előírásokra.


Mikor szükséges szakemberhez fordulni?

 • Amennyiben saját maga nem rendelkezik a szükséges ismeretekkel és eszközökkel.
 • Bonyolultabb bekötési módok esetén mindig ajánlott szakembert hívni.