MesterKell

Duguláselhárítás: Hatékony megoldások és tippek

Duguláselhárítás: Hatékony megoldások és tippek

Sokszor előfordulhat, hogy a drága lefolyótisztító szerek nem nyújtanak hatékony megoldást a dugulás elhárítására, ezért érdemes a házi praktikákhoz fordulni. A következő módszerekkel könnyedén megszabadulhatunk a makacs eltömődésektől otthoni körülmények között:

  • Mechanikus módszerek: Használhatunk flexibilis spirált vagy szifonpumpát, hogy fizikailag eltávolítsuk az eltömődést.
  • Konyhai anyagok felhasználása: Különböző, otthon megtalálható anyagokat használhatunk, mint például a szódabikarbóna, a mosogatószóda vagy az ecet, amelyek hatásosak lehetnek a dugulások feloldásában.


Néhány egyszerű lépéssel és háziasszonyi trükkel macerás és költséges duguláselhárítási folyamatoktól óvhatjuk meg otthonunkat.

 

Mosogató dugulás megszüntetése házilag (makacs dugulások ellen)


A mosogató duguláselhárítása gyakori probléma a háztartásokban. Elsőként ellenőrizzük a mosogatótálca lefolyócsonkját egy hosszú pálcával, hogy átjárható-e a leeresztő cső. Ha ez nem oldja meg a problémát, ellenőrizzük a többi csövet és a szifont is.


Az átjárhatóság vizsgálata után, ha még mindig dugulás van, akkor a szifont le kell szerelni és alaposan tisztítani.


Amennyiben flexibilis gégecsövet használunk (pl. IKEA szifonoknál), minimalizáljuk a lelógást vagy kiegyenesítjük a csövet – az ideális állapot érdekében. Miután megtisztítottuk a szifont és a lefolyót, szakszerűen és gondosan szereljük össze őket, ügyelve a tömítésekre.


A fent említett módszerekkel a konyhai mosogató dugulásának elhárítását házilag is megoldhatjuk. Azonban, ha a probléma továbbra is fennáll, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

 

A mosogató pumpálásának helyes módja


A mosogató pumpálása népszerű és hatékony módszer a dugulások megszüntetésére. A megfelelő eredmény eléréséhez fontos, hogy a szifont stabilan szereljük össze, valamint a minőségi pumpa használata, amely általában műanyag nyelű és szilikon gumi fejjel rendelkezik. Ideális esetben az olasz gyártmányú közepes méretű mosogató pumpa kiváló választás, mely 1000 Ft körüli áron található meg.


A pumpálás előtt engedjük tele meleg vízzel a mosogatót, hogy elegendő víztartalék legyen a lerakódások leöblítésére. A pumpálás során kezdjük apró mozdulatokkal, és ügyeljünk arra, hogy a vákuum folyamatosan fenntartásra kerüljön. Türelmesen pumpáljuk fel-le a mosogató lefolyót akár percekig is, amíg a víz elindul.


A pumpálás mellett érdemes figyelembe venni a [pumpa] és a [spirál] használatát is, hogy hatékonyan és körültekintően haladjunk el a dugulás megszüntetésével. Összességében a megfelelő technika és eszközök alkalmazásával könnyen orvosolható a mosogató dugulása.

 

A következő házi módszerekkel segíthetünk a lefolyó tisztításában


Előfordulhat, hogy a konyhai lefolyó eldugul zsír, ételmaradék vagy vízkő miatt. Az alábbiakban bemutatunk néhány házi módszert a probléma orvoslására:

  • 1 liter kóla a lefolyóba öntve, dugóval lezárva és pár órát várva megoldhatja a zsír és vízkő problémát.
  • Trisó és forró víz (3 evőkanál trisó + 1 bögre forró víz) segíthet az eldugulás megszüntetésében.
  • Ecet és forró víz (3 dl ecet + 1 bögre forró víz) kombinációja jól alkalmazható a lefolyó tisztítására.
  • Szódabikarbóna, ecet és forró víz (3 evőkanál szódabikarbóna + 1 bögre ecet + 2 bögre forró víz) hatékony lehet a makacs dugulás ellen.
  • Sütőpor és ecet keveréke (2 tasak sütőpor + 1 bögre ecet + 1 bögre forró víz) is használható a lefolyó tisztítására.
  • Lúgkő (nátrium-hidroxid) és forró víz egyaránt segíthet, de óvatosan bánjunk vele, és védjük a szemünket és bőrünket.


Mindig viseljünk gumikesztyűt és gondoskodjunk megfelelő szellőzésről, amikor maró anyagokkal dolgozunk. A tisztítást követően érdemes néhány órát várni, majd óvatosan pumpálni a lefolyóvezetéket vízzel. Ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes további megoldásokat keresni.

 

Jöhetnek a bolti lefolyótisztítók


Lefolyódugulás esetén érdemes kipróbálni a különféle bolti tisztítószereket, mint például az Szi-Ti, Tiret, Mr. Muscle, Kék csoda, Búvár, Szavo, Dr. Magic márkákat. Sokan a nátrium-hidroxidot tartalmazó granulátum formájú lefolyótisztítókat részesítik előnyben, viszont a gél állagú folyékonyak is hatásosak lehetnek. A használat során este öntsük a tisztítószert a mosogatóba (a granulátumokhoz adjunk hozzá kis vizet) és hagyjuk állni reggelig. Másnap öntsük le forró vízzel, bízva abban, hogy a dugulás eltűnik. Ha a kis adag nem vezet sikerre, inkább hagyjuk abba a próbálkozást. Fontos megjegyezni, hogy soha ne keverjük a vegyszereket, mert mérgezőek lehetnek.


Amíg vegyszerrel dolgozunk, használjunk védőfelszerelést!

 

Hogyan tovább… otthoni duguláselhárítás


Ha még mindig érdekel a barkácsolás és szeretnél nekikezdeni intenzívebb módszereknek, három otthoni megoldás áll rendelkezésedre. Fontos azonban, hogy ezeket a módszereket csak az elszánt barkácsolók próbálják ki.

1. Nyomást a csőbe. Ha technikailag lehetséges, vizet szerezhetsz a mosogató alatti sarokcsapból, vagy külön csővel az udvari slag segítségével. Mielőtt nyomást helyeznél a csőre, hermetikusan zárd le a lefolyó és a slag találkozását (erős tömörítéssel törölközővel vagy sállal), hogy a vízhálózat által biztosított nyomás teljes erejével hasson.

2. A spirál módszer. Barkácsüzletekben vásárolhatsz pár ezer forintért otthoni duguláselhárító spirált, vagy csőgörényt. Ajánlott legalább 8 mm átmérőjű változatot választani. Két ember szükséges a munkához, mert az eszköz könnyen összetekeredhet vagy kunkorodhat. Ha dobba szerelt csőgörényt választasz, ez a probléma nem merül fel, ugyanakkor ez a típus nehezebben beszerezhető. Az ipari változat túl drága ahhoz, hogy egy háztartás beruházzon rá.

3. Gépesített szívás. Ha rendelkezésre áll vizes takarítógép, alkalmas lehet a dugulás elhárítására is. Állítsd vízelszívó üzemmódra, a szőnyegtisztító funkcióra most nincs szükség, csak a szívócsőre, de a tartály üres legyen. A cső csatlakoztatása a lefolyócső fali kiállásához legyen jól záródó, így a takarítógép szívóerejével a mosdók és mosogatók dugulását is megszüntetheted. Ha a dugulás nem túl távol keletkezett a csőrendszerben, a szennyeződés pillanatok alatt a tartályba jut. Ha viszont messze van a dugulás, akkor számolnod kell az eldugult cső méreteivel és több alkalommal ki kell üríteni a tartályt.


Hauszmanni módszerekkel takaríthatod meg magadnak a lakás, a családi ház, és akár a társasház duguláselhárító problémáit, miközben játékok során is a használatra kerülnek ezek az ügyes barkács eszközök. Chose your sentence wisely!!

 

Kád duguláselhárítás házilag (komoly dugulások ellen)


Az első lépés a lefolyócsonkban lévő hajcsomók, vagy egyéb szennyeződések eltávolítása. Egy drótot és egy hosszú szárú csipeszt használva óvatosan érdemes ellenőrizni. Ha ez nem segít, a következő lépés egy kevés lefolyótisztító szer alkalmazása, melyet éjszaka hagyjunk hatni. Reggel öntsünk egy nagy lábas forró vizet a lefolyóba.


További megoldási javaslat a vízsugárral történő duguláselhárítás, amire a zuhanyfej leszerelése után, a flexibilis tusolócsőből nyerhető vízsugárt használhatunk. Fontos a kád túlfolyóját egy szivaccsal hermetikusan lezárni, hogy a keletkező túlnyomás hatásosabban elhárítsa a dugulást.


Amennyiben a fenti módszerekkel nem sikerül megszüntetni a problémát, forduljunk duguláselhárító szakemberhez. Ne próbáljuk a lefolyót szétszedni, különösen beépített kád esetén, mert a szifon és a tömítés elmozdulhat, ami további problémákat okozhat, mint például szivárgás és beázás.

 

Padlóösszefolyó duguláselhárítás házilag (a visszatérő dugulások ellen)


A padlóösszefolyó duguláselhárításának első lépése a padlóösszefolyó takarítása, beleértve a bűzelzáró könyök és csatlakozások megtisztítását. Amennyiben a padlóösszefolyó műanyag bűzelzáró könyökkel vagy tisztító dugóval rendelkezik, és könnyen eltávolítható, akkor próbálkozhat vízsugaras és spirálos módszerrel is.


A vízsugaras módszer esetében szükség van arra, hogy a tusolócső elérje az összefolyót, esetleg egy slag segítségével, ha valahova csatlakoztatható. A spirálos módszer során bejuttatható a spirál a padlóösszefolyó tisztító nyílásán keresztül. A legtöbb esetben a dugulást egy nagy hajcsomó vagy tisztítószer okozza, és általában 1-2 méterre található. A padlóösszefolyó duguláselhárítási megoldások lehetővé teszik, hogy a házilag gyors és egyszerű módszereket használva megszüntesse a visszatérő dugulásokat.

 

Zuhanytálca duguláselhárítás házilag (makacs dugulások ellen)


Ha beépített zuhanykabinunk van, a teendők hasonlóak, mint a padlóösszefolyó esetében. Azonban, ha akril zuhanytálcánk van és nem a padlóösszefolyóhoz csatlakozik, akkor a helyzet bonyolultabb. Itt valószínűleg egy flexibilis lefolyócső található a tálca alatt, amelyre óvatosan kell bánni, mivel nagyon érzékeny, és még a szakemberek számára is nehézséget okozhat a dugulás elhárítása.


Kerüljük el a lefolyócsonk szétszedését
úgy vezethet végig egy vízvezeték szerelő kihívását, hogy szakértő úgy hajtogathatja össze, ami miatt elhibázódik. Megfelelőbb megoldás a hajfogó kosár tisztítása, a vízsugaras öblítés, és a forró víz használata a lefolyó tisztító szerrel. Ha a dugulás továbbra sem múlik el, akkor érdemes duguláselhárító szakembert felkeresni.


Fontos a zuhanyzó tisztán tartása és rendszeres karbantartása, hogy az ilyen makacs dugulások ne alakuljanak ki. Előzd meg a problémákat azáltal, hogy rendszeresen ellenőrzöd a lefolyó állapotát, és időben cselekszel, amennyiben gondot észlelsz.

 

WC duguláselhárítás házilag


Amikor a lefolyótisztító szerek nem segítenek, megpróbálhatjuk házilag elhárítani a WC dugulását egy pumpával. Töltsük tele a WC csészét vízzel, és alkalmazzuk a pumpát vákuumot létrehozó fel-le mozgással ahelyett, hogy csak lefelé nyomnánk.


A legmegfelelőbb eszköz erre a célra a kis fejű, rövid, fanyelű pumpa. Ha tárgy került a WC csészébe és lehúztuk, valószínűleg nem tudjuk házilag eltávolítani, mert valahol elakadt. Ilyen esetben bízzuk a dugulás elhárítását szakemberre.


Válasszunk óvatosan a kapható vegyi lefolyótisztítók közül, és ne használjunk egyszerre több különböző összetételű terméket. Ez nem fogja fokozni a hatást, de akár nagyobb duguláshoz is vezethet. Döntsük el előre, hogy granulátumot, vagy folyékony tisztítószert szeretnénk alkalmazni. Kisebb dugulásoknál először próbáljunk meg házi, környezetbarát szereket, mint például a kóla, sütőpor, ecet, szódabikarbóna vagy forró víz kombinációit.


A mosogatók eldugulása nem a zacc, olaj, zsiradék vagy ételmaradék miatt keletkezik, hanem a túlzottan felhasznált mosogatószer, a kevés meleg víz és lefolyórendszer szerkezeti hibái miatt. Házi duguláselhárító módszereket alkalmazzon: pumpálás, túlnyomásos módszer vagy takarítógépes visszaszívás.


A dugulás megelőzéséhez használjunk bőséges meleg vizet és minimalizáljuk a mosogatószer használatát. Mindig dobja ki az ételmaradékot és a zsíros szennyeződéseket. Ha mosogatógépet használunk, használjunk folyékony gépi mosogatószert és tablettát vegyesen, havi egy alkalommal pedig a legmagasabb hőfokon és egy pohár ecetet hozzáadva indítsuk el a mosogató gépüket. Így a lerakódás kevesebb lesz a lefolyórendszerben.


Duguláselhárító szakember megoldást nyújt Budapesten és Pest megyében. A tájékozódás érdekében weboldalukon számos hasznos információt talál az otthoni duguláselhárítással kapcsolatosan, hasznos tippeket és tanácsokat, hogy házilag hogyan szüntessük meg a dugulást.


Ha házilag nem sikerült elhárítani a dugulást, bízzunk a probléma megoldását szakemberre. A mosogató dugulások megszüntetésénél a duguláselhárító szakemberek modern, nagy teljesítményű, ipari duguláselhárító gépekkel dolgoznak. Duguláselhárítás Budapesten és Pest megyében fix áron és olcsóbban. A legjobb házi praktikák makacs dugulások ellen.