MesterKell

Villanyszerelés falon kívül: Útmutató a látható vezetékhálózathoz

Villanyszerelés falon kívül

A villanyszerelés falon kívül történő kivitelezése speciális művelet, melynek során az elektromos vezetékeket és kapcsolókat nem a falba süllyesztve szerelik fel, hanem annak felületére. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy gyorsabb és egyszerűbb, mint a falon belüli szerelés, illetve a javítások és a módosítások is könnyebben megvalósíthatóak így. Különösen régi épületek felújítása során lehet előnyös ez a módszer, ahol a masszív falak megmunkálása nehezebb és munkaigényesebb lenne ennél a megoldásnál.

A biztonság alapvető szempont a villanyszerelés minden formájánál, így a falon kívüli kábelezésnél is. Bár a szerelés látszólag egyszerűbb, fontos, hogy a munkálatokat szakképzett villanyszerelő végezze, aki ismeri a vonatkozó előírásokat és szabályokat. A szerelvények helyes kiválasztása és a szerelés szakszerű elvégzése elengedhetetlen a későbbi biztonságos használathoz, hiszen minden elektromos rendszer potenciális tűzveszélyt jelenthet, ha nem megfelelően építik ki vagy tartják karban.

A falon kívüli villanyszerelés estében különös figyelmet kell fordítani a vezetékek mechanikai védelmére és az esztétikai szempontokra is. A vezetékek burkolása és elvezetése elősegíti, hogy az elkészült rendszer biztonságos maradjon, és illeszkedjen az adott helyiség dizájnjához.

 

Alapvető információk a falon kívüli kivitelezéshez


A falon kívüli villanyszerelés esetén a vezetékek és kábelek nem kerülnek beépítésre a falba, hanem kábelcsatornákban, láthatóan futnak. Az alábbiakban bemutatjuk a szereléshez szükséges anyagokat és eljárásokat.

Alapanyagok és szerszámok

A falon kívüli villanyszereléshez először is össze kell gyűjteni az alapvető anyagokat és szerszámokat:

  • Kábelek: Ellenőrizni kell a terhelhetőségüket és azt, hogy megfelelnek-e a helyi szabványoknak.
  • Műanyag vagy fém kábelcsatorna: Válasszon UV-álló típust, ha kültéri használatról van szó.
  • Csavarok és tiplik: A rögzítéshez és kábelcsatorna felerősítéséhez szükségesek.
  • Ragasztó: Bizonyos típusú kábelcsatornák összeillesztéséhez használjuk.

 

A szükséges eszközök közé tartoznak még az alábbiak:

  • Fúrógép és bitkészlet
  • Csavarhúzók
  • Vágóeszköz, amellyel a kábelcsatornát méretre lehet vágni
  • Vezetékcsupaszító és fogók

 

Kábelcsatornában történő vezetékezés


A kábelcsatornák kiválasztását követően a következő lépéseket kell végrehajtani a vezetékezés során:

  1. Mérések és jelölések: Határozza meg a vezeték útvonalát, majd jelölje ki a csatornát rögzítő csavarok helyét.
  2. Rögzítés előkészítése: Fúrjon lyukakat a tiplik és a csavarok számára.
  3. Kábelcsatorna rögzítése: Műanyagragasztóval vagy csavarozással lehet megtenni.
  4. Vezetékek elhelyezése: Helyezze el a kábeleket óvatosan a csatornában. Fontos, hogy ne hajlítsa meg őket túlságosan.
  5. Csatorna lezárása: Az elhelyezés után csukja be a kábelcsatorna fedelét.


Ügyeljen arra, hogy a kábel ne legyen túlfeszítve, és arra is, hogy a csatorna megfelelően legyen rögzítve – annak érdekében, hogy elkerülje a véletlenszerű sérüléseket.

 

Kül- és beltéri szerelvények telepítése


A kül- és beltéri villanyszerelvények helyes telepítése alapvető fontosságú a biztonságos és hatékony működéshez. A telepítés szakértelemmel és az előírásoknak megfelelően kell hogy történjen.


Kapcsolók és konnektorok


A falon kívüli kapcsolók és konnektorok különös figyelmet igényelnek a telepítéskor. A konnektorokat általában a padlótól kb. 30 cm magasságra helyezik, míg a kapcsolókat 90-110 cm magasságba szokás tenni. Fontos, hogy a kapcsolók és a konnektorok is könnyen hozzáférhetőek legyenek.


Ezeket a főbb típusokat különböztethetjük meg:

  • Konnektorok:
    • Általános célú: Ezek a hagyományos fali konnektorok.
    • Különleges célú: Páratartalomálló, por- és robbanásbiztos kivitelű darabok.
  • Kapcsolók:
    • Egypólusú: Egy lámpa vagy eszköz kapcsolását teszik lehetővé.
    • Kettős pólusú, többpólusú: Több funkciós kapcsolásra alkalmas kapcsolók.

 

Lámpatestek és egyéb elektromos berendezések


A lámpatestek és az egyéb elektromos berendezések telepítésekor külön figyelmet kell fordítani a terhelhetőségre és a biztonsági előírásokra. Lámpatestek esetén fontos, hogy azok terhelhetősége összhangban legyen az elektromos hálózat képességeivel. Az egyéb elektromos berendezések alatt a túlfeszültség-védelmi eszközöket értjük, esetükben rendkívül fontos a biztonságosság.

A lámpatestek között az alábbi főbb típusokat különböztethetjük meg:

  • Szabadtéri: Ezek a darabok időjárásállók, esetükben nem okoz problémát a nedvesség sem.
  • Beltéri: Ezeknél a hangsúly inkább azon van, hogy dekoratívak legyenek, és rendelkezzenek a vásárlók által keresett funkciókkal.


Minden esetben gondoskodni kell a megfelelő rögzítésről és a hozzáférhetőségről, hogy a későbbiekben a karbantartás, szükség esetén pedig a csere egyszerűen megvalósítható legyen.

 

Biztonsági előírások és szabványok


A villanyszerelés falon kívüli kivitelezése során elengedhetetlen a biztonsági előírások szigorú betartása és a szabványoknak való megfelelés annak érdekében, hogy minimalizáljuk a balesetveszélyes helyzetek kialakulását. A munkavégzéshez szakember bevonása javasolt, mert így garantálható, hogy a beszerelés biztonságosan történhessen meg.


Biztonságos munkavégzés


A villanyszerelési munkálatok alapját a szakszerű és biztonságos munkavégzés képezi. A biztonság érdekében az alábbi lépéseket kell betartani:

  • Mindig megfelelő védőfelszerelést kell használni. Ez magában foglalja a védőkesztyűket, a védőszemüveget és más szükséges védőeszközöket.
  • Ellenőrizni kell a fi-relét a munka kezdete előtt, amely védelmet biztosít a túláram ellen.
  • Telepítsünk túlfeszültség-védelmet az elektromos berendezések védelme érdekében.
  • A szerszámok és az anyagok felhasználásánál figyelemmel kell lenni a gyártó ajánlásaira és az eszközök biztonságos használatára.
  • A munkaterületről el kell távolítani minden balesetveszélyes tárgyat, és minden akadályt.


Szabvány előírásoknak való megfelelés


A magas szintű biztonság elérése érdekében a villanyszerelés folyamata meg kell hogy feleljen a vonatkozó szabványoknak és előírásoknak. Ezek a következőket tartalmazzák:

  • A villanyszerelésnek összhangban kell lennie az MSZ HD 60364 szabványsorozattal, amely az elektrotechnikai installációkra vonatkozik.
  • Az elektromos berendezéseknek és kiegészítőiknek meg kell felelniük az MSZ EN szabványoknak.
  • A biztosítékoknak és az egyéb védelmi eszközöknek a terhelésnek megfelelő típusúnak és ennek megfelelő értékkel rendelkezőnek kell lenniük.
  • A szakember felelős a szabványok betartásáért, amely magában foglalja a dokumentáció vezetését és az ellenőrzési eljárásokat is.

 

Az árak és költségek meghatározása


A falon kívüli villanyszerelési munkák árainak megismerése előtt fontos, hogy a lakásfelújításra szánt költségvetés részeként vegyük figyelembe a szakemberek díját és az anyagköltségeket.

 

Villanyszerelői díjszabás


A szakemberek általában óradíj alapon vagy előre meghatározott munkadíjért végzik el a villanyszerelési munkákat. Az árak a szakember tapasztalatától és a piaci helyzettől függően változhatnak. A kiszállási díj gyakran fix összeg, amit a szakember felszámít azért, hogy a helyszínre utazzon. Munkadíj esetén egy előre meghatározott árajánlat alapján kerül kiszámlázásra a munka.

  • Óradíj: 4.000 – 8.000 Ft között változik
  • Kiszállási díj: 1.500 – 5.000 Ft, távolságtól függően
  • Előre meghatározott munkadíj: A munkák jellegétől függ


Anyagköltségek és kiegészítők


Az anyagok ára és a kiegészítők költsége közvetlenül befolyásolja a végösszeget. Az anyagárak széles skálán mozognak: megtalálhatóak a piacon olcsóbb és magas minőségű, drágább termékek is. Nagyobb mennyiségű vagy nagyobb értékű beszerzés esetén előfordulhat, hogy kedvezményes áron juthatunk hozzá a szükséges anyagokhoz. Fontos, hogy az anyagköltségek átláthatóak legyenek, és a szakember részletezze őket az árajánlatban.

  • Kábel és vezeték: 50-150 Ft/fm
  • Kapcsolók, konnektorok: 500-2.000 Ft/darab
  • Védőcsövek és rögzítők: 100-300 Ft/méter

 

Elektromos rendszerek karbantartása és felújítása


Az elektromos rendszerek karbantartása során alapvető a biztonság, a hatékonyság és a megbízhatóság biztosítása, a felújítási munkák célja pedig a modern igényekhez való igazodás és az energiahatékonyság növelése.


Hibakeresés és javítás


Hibakeresés során elsőként a biztosítéktábla állapotát és a vezetékek megfelelőségét kell ellenőrizni. Kiemelt fontosságú a lakás villanyszerelési hibáinak gyors és pontos azonosítása, valamint a javítás során az elavult alumíniumvezetékek cseréje a megbízhatóbb és biztonságosabb rézvezetékekre. A panellakás villanyszerelése speciális figyelmet igényel, a kábelcsatornák miatt.

  • Biztosítéktábla: Ennek esetében rendszeres felülvizsgálat szükséges, sérülések esetén javítani vagy cserélni kell a biztosítéktáblát.
  • Vezetékezési hibák: Megelőző karbantartás keretében érdemes lecserélni az alumíniumvezetékeket, és be kell építeni túlfeszültség védelmet.
  • Háztartási gépek: A hálózatra csatlakoztatott eszközök állapotát rendszeresen ellenőrizni kell, illetve a fűtésrendszereket karbantartása is fontos.

 

Rendszerfrissítések és modernizálás


A modernizálás folyamata magában foglalja a tápkábel kiépítését, az áramkör bővítését, és az új funkcióknak megfelelő kiegészítéseket. A legújabb technológiák beépítése hozzájárul a hatékonyabb és gazdaságosabb energiafelhasználáshoz, valamint az elektromos rendszerek hosszú távú stabilitásához.

  • Tápkábel és áramkör: Biztosítani kell a megfelelő kapacitást, és frissíteni a régi rendszereket.
  • Innovatív megoldások használata: A modernizálás során energiahatékony világítástechnikai megoldásokat építtethetünk ki, és okos otthon rendszereket telepíthetünk.