MesterKell

Jönnek az ünnepek, de a dugulás ne jöjjön el!

duguláselhárító rohamkocsi

Ahogy fogynak a napok a decemberi naptárból, úgy égnek lassan körmünkre a tennivalók: a fenyő, a karácsonyi menü, az ajándékok… Tudom, hagyjuk, még itt is csak ezt csócsáljuk.
Ami miatt mégis érdemes mindezeket szóba hozni, az meglehetősen szürke keretbe rendezheti az év nagy ünnepét, ünnepeit. A dugulás és a duguláselhárítás.

Vendégjárás: nagyobb teher a csövek, vezetékek, lefolyók életében

Sok családban az ünnepek számos vendég érkezését is jelentik. Jönnek a boldog és kevésbé boldog ősök, utódok, barátok. És a kedves vendégek létszámával egyenes arányban növekszik a csövek, lefolyók terhelése. Mit tegyünk, hogy elkerüljük, vagy legalább gyorsan elhárítsuk az ünnepi napok ilyenfajta gondjait?

A megelőző karbantartás

– Ha előbb gondoltam volna rá…! – mondjuk sok esetben az életünkben felmerülő akadályok láttán, és miért lenne meglepő, hogy ez így van a duguláselhárítás területén is. Tételezzük fel, hogy nincs semmiféle jel, ami arra utalna, hogy gond van valamelyik (főként a fürdőszobai vagy a konyhai) lefolyónkkal vagy a vécénkkel. Mit tehetünk a meglepetések ellen?

  • Az általános jótanács itt is elmondható: eleve ne dobáljunk bele bármit a lefolyóba, illetve gondoskodjunk arról, hogy például a műanyag fertőtlenítős kosárkák se pottyanhassanak bele a vécékagylóba.
  • Amennyire lehet, takarékoskodjunk a vécépapírral, a fel nem oldódó vécépapírgurigákat gyűjtsük külön!
  • Elsősorban a fürdőben és konyhában fontos a szűrők alkalmazása a csövet eltömíthető anyagok ellen.
  • Eredményre vezethet az egyszerű pumpálás, mint megelőzési módszer. A rendszeres szifontisztítás úgyszintén hasznos szokás ebből a szempontból.
  • Időnként forró vízzel, nagyobb vízmennyiség leöblítésével mossuk le a lefolyók belsejét.
  • A vegyszeres megelőzést alkalmazhatjuk házilag is, de kizárólag a biztonsági szabályok betartásával. A vízkő lerakódásának meggátolására ecetet vagy sósavat (vízkőoldót) használhatunk. A papír, a zsíros szennyeződések, a kisebb-nagyobb szerves anyagmaradványok ellen a lúgos hatású anyagok jók, de számítani kell az erős hőfejlődésre! Erős lúgot és sósavat soha ne használjunk egyszerre a nagyon erősen mérgező klórgáz keletkezése miatt!

Mégis beütött a dugulás, mit tehetek házilag?

A megelőzésre ajánlott módszerek részben a házilagos duguláselhárításra is jók.

  • A lefolyó pumpálása, a meglévő egyszerűbb csőspirál vagy népszerűbben a csőgörény alkalmazása mechanikai megoldást hozhat.
  • A forró vízzel történő öblítés, a savas vagy lúgos vegyszerek házi használata, főként a gélállagú, sűrű oldatoké, kihúzhat a csávából bennünket. De ne feledjük: savat és lúgot együtt soha ne öntsük be a csőbe!

Országomat egy duguláselhárítóért!

És amikor eljön az elfogadás pillanata, amikor belátjuk, hogy ez így nem mehet tovább… akkor érdemes hívni a duguláselhárítás valamelyik mesterét vagy vállalkozását, például a Világi Duguláselhárítás profi és gyakorlott szakembereit! Mit tehetnek ők?

  • Ahogy egy huszonegyedik századi szakihoz illik, csőkamerával, akusztikus eszközökkel pontosan felderítik a hiba okát, helyét.
  • Professzionális csőspirállal feloldják a dugulást.
  • Szükség esetén WOMA (ez a csatornatisztítás leghatékonyabb masinája, egy nagynyomású duguláselhárító csodagép) bevetésével egyenesen elsöprik a nehézségeket – és ezzel hozzák el újra és immáron végleg a vágyott ünnepi megnyugvást.

Ha az Ön lakóhelye a következő településeken vagy környékén helyezkedik el, az ünnepi időszakban is bízvást fordulhat a Világi Duguláselhárításhoz megoldásért! Budapest; Érd; Győr; Székesfehérvár; Tatabánya; Dunaújváros.