MesterKell

Vízvezetékek otthonainkban

A legtöbben csak akkor foglalkozunk a lakás vízvezetékeinek problémáival, amikor már duguláselhárításra kerül sor. Ilyenkor azonban lázasan keressük a megfelelő szakembert, aki lehetőleg azonnal ráér, és a lehető legkisebb veszteséggel menti meg otthonunkat ettől a kellemetlenségtől.

A legjobb megoldás pedig otthonunk vizes helyeinek körültekintő karbantartása, tehát a megelőzés.

A dugulást a legtöbb esetben a vízszintes csövek belsején, a szifonokban, összefolyókban felgyülemlő lerakódás okozza. Egész egyszerűen ez a lerakódás az elfolyni nem tudó, pangó vízben maradt anyagokból keletkezik, illetve a lefolyóba kerülő, oda nem illő dolgokból. A vízvezetékünk adottságait: szűk keresztmetszet, vízszintes, vagy kis lejtésszögű szakaszok- nem tudjuk befolyásolni. Amire azonban hatással vagyunk, az a szennyeződés keletkezése és mértéke.

Fontos, hogy a lefolyóba ne kerüljön soha nem oda való dolog. Ételdarabok, zsíros szennyeződés, ezek a leggyakoribb károkozók. Emellett érdemes két-három havonta melegvizes öblítéssel áttisztítani lefolyóinkat, ekkor zsíroldásra alkalmas szerrel keverjük el a forró vizet.